KAVRULMUŞ SUSAMLI ,MAHLEPLİ KURABİYE |
Bu aralar günlük gezilere çıktığım için buralara pek uğrayamıyorum,zaten herkes tatilde azıcık da biz gezelim değil mi?Nasılsa ramazanda eve çakılıp kalacağız,hava o kadar sıcak ki,oruçlu birinin dışarıda fazla kalabileceği bayağı bir ihtimal dışı ! bende bol bol gezip,gezdiriyorum :) Ramazandan sonra tek tek yayınlamayı düşünüyorum,bakalım hayırlısı.
Yağız'ın doğum günü menüsünün ilk tarifini istek üzerine bu kurabiyelerle başlatıyorum.Tamamen doğaçlama yapılmış bir kurabiye diyebilirim.Mutfağa girdiğimde susamlı tatlı kurabiyem'le yola çıktım,tuzlu kurabiyeye kavrulmuş susamın ve mahlep'in daha çok yakışacağı fikriyle devam ettim ve ortaya bu kıyır kıyır kurabiyeler çıktı.Üstelik de kolay kolay bayatlamayan pratik bir lezzet.Mutlaka deneyin derim,pişman olmayacaksınız.
Diğer kurabiye tariflerime BURADAN ,çay saati tariflerime de BURADAN ulaşabilirsiniz..
MALZEMELER
250 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı toz şeker
3 çay kaşığı tuz
1 yumurta akı
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı mahlep
4 yemek kaşığı susam (kavrulmuş)
aldığı kadar un
üzerine:
1 adet yumurta sarısı
bolca susam
HAZIRLANIŞI
Öncelikle susamları yağsız teflon bir tavada sürekli karıştırarak yakmadan,eşit bir şekilde kavuralım ve soğumaya bırakalım.
Diğer taraftan derince bir kapta un hariç tüm malzemeyi karıştıralım.Susamı ve unu da ekleyerek yoğurmaya başlayalım.Kulak memesi sertliğinde kıyır kıyır bir hamur olana kadar un ekleyip yoğurmaya devam edelim.İstediğimiz kıvama gelen hamurumuzu dolapta 30 dakika kadar dinlendirelim.
Dinlenen hamurdan cevizden biraz küçük parçalar koparıp elimizle yuvarlayalım,üzerine yumurta sarısı ve bolca susam serpip, yağlanmış tepsiye 2 cm aralıklarla dizelim.Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim.
AFİYET OLSUN...