Etkinliğimizin 6.tarifi Çorum’un Sungurlu ilçesinin geleneksel
yemeklerinden olmasına rağmen, günümüzde çok fazla bilinmeyen Diri Aş yemeği. Şimdilerde
çok fazla yapılmasa da besleyiciliği ile denemeye değer bir lezzet olan Diri Aş
yapılışı ile bizlere keşkeği anımsatsa da kullanılan malzemelerde farklılıklar
vardır.
Etkinliğimize katılarak bizlere unutulmaya yüz tutmuş bu
harika yöresel lezzeti hatırlatan Birsen Hanım’a teşekkür ediyorum.
Malzemeler:
- 1 su bardağı yarma
- Yarım su bardağı nohut
- Yarım su bardağı fasulye
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- Acı pul biber
- Et suyu + normal su
- Tuz
Hazırlanması:
- Öncelikle nohut ve fasulyeleri haşlayıp suyunu süzün.
- Derin
bir tencerenin içerisinde küp doğranmış soğanları sıvıyağda kavurun. - Üzerine salça,
tuz, acı pul biber, haşlanmış nohut ve fasulye ekleyip birkaç dakika daha kavurun. - Kavrulan malzemenin içerisine yıkanıp suyu süzülmüş yarmaları da ilave edin.
- Tüm malzemenin içerisine daha önce haşladığınız kemikli et suyu ve normal su
ekleyerek kısık ateşte pişirin.
edilebilir. Et suyunu yemeğe ilave ederken kemikli et parçalarını da ilave edip
yemeğin lezzetini arttırabilirsiniz. Bu yemeğin özelliği acı olması bu nedenle
boca acı biber kullanabilirsiniz. İçerisinde bolca bakliyat kullanıldığından
bol su çeken bir yemek olduğu için suyu azaldıkça sıcak su ilavesi
yapabilirsiniz.