Önceleri hazır aldığım birçok gıdayı yıllardır evde kendim yapmaya çalışıyorum. Son birkaç aydır basında yer alan gıda maddelerinde ki sahtekârlık haberlerinden sonra iyi ki de evde kendim yapıyormuşum birçok şeyi diyorum. Yoğurt, fındık ezmesi, mayonez ,pirinç unu ,peynir,ekmek derken bu defa da fıstık ezmesi yaptım. Tadına bakan herkes hazır satılanlardan hiçbir farkı olmadığını hatta daha lezzetli olduğunu söyledi. Her şeyden önemlisi ise içerisinde “E…” bilmem kaç rakamları ile başlayan adını bile daha önce duymadığımız katkı maddelerinin olmaması. Ağzı kapalı olarak buzdolabında en az üç hafta kadar bozulmadan dayanabiliyor. Zaten yaptıktan sonra öyle haftalarca bekletmenizi tavsiye etmem. Yapımı o kadar kolay ki tek yapmanız gereken evde kavrulmuş fıstık bulundurmanız, gerisi en fazla beş dakikanızı alıyor. Ben bu tarz ev yapımı lezzetleri sofradan eksik etmedikçe her kahvaltıda” krem istiyorum” diyen 3 yaşındaki kızım artık adını bile anmıyor çokokrem benzeri lezzetlerin…
Malzemeler:
- 2 su bardağı kavrulmuş fıstık
- 2–3 yemek kaşığı pudra şekeri
Hazırlanması:
Kavrulmuş fıstıkların kabuklarını soyun. rondonun içerisine alın ve üzerine pudra şekerini ilave edin. Sürülebilir kıvama gelene kadar rondoda çekin. Temiz ve kuru cam bir saklama kabına doldurup ağzı kapalı olarak buzdolabında saklayın.
Benden notlar;
İlk başta pütürlü bir yapıya sahip oluyor daha sonra ise kendi yağı çıktıkça sürülebilir bir kıvam alıyor. Siz damak tadınıza göre istediğiniz kıvamda bırakın, ben bazen tamamen inceltmeden bırakıyorum.
İlk başta çok sıvı gelebilir ama buzdolabında kendini toparlıyor ve kıvamını buluyor.
Şeker miktarı ise size kalmış azaltıp fazlalaştırabilirsiniz. İlk başta iki yemek kaşığı ilave edip tadını kontrol ederek ekleyin.
Ben kavrulmuş fıstık kullandım, siz evde kendiniz fındık nasıl kavrulur yazımda anlattığım gibi kavurabilirsiniz.