soğuk kış günlerinde insanın içini ısıtan çorbadır...anneciğime her seferinde yorulma desemde illa yapıp, dondurup bana ulaştırdığı çorbam....bu lezzeti başka bir şeye değişmem ama onun yorulmasını hiç istemiyorum....
bizim oralarda en makbul et keçi etidir....her ne kadar dışardan gelenler ilk önce adapte olamasa da bir süre sonra o civarda yetişen keçi etinin lezzetini alınca anlıyorlar....bizim orda keçiler daha çok doğal ortamda yetiştiği için etide sanılanın aksine yumaşak ve lezzetli oluyor...
peynir olarakta keçi peyniri makbuldur....ankaraya ilk geldiğim yıllarda arkadaşlarım alışamadı ...doktorlar keçi süt ve süt ürünlerinin insan sağlığına olan olumlu etkilerini , gereken değerini anlattı insanlara...
bizimkiler kendi yiyecekleri eti hazırlamak için keçi almayı severler...bütün yiyecekleri eti olmasada yılda bayram haricinde de 4-5 kez keçi alınır ve kesilir...biz büyürken bütün bunların haricinde de babam keçi paçası ve kelleside getirirdi hariçten....anneciğim sabahtan akşama dek neredeyse onların temizliği ile uğraşırdı...
tabi o binbir zahmetle yapılan çorabada yarım saatte afiyetle yenip kalkılır tıpkı diğerleri gibi....sadece ailesi farklı bir lezzet alsın diye emek veren bir kadın....bence sevgisini bu şekilde anlatıyordu bize...hizmet ederek...
evet aşağıda gördüğünüz resim yine annemin sevgisi olan bir çorba....ben sadece ısıtıp sosunu hazırlıyorum....onun için sadece sos kısmının tarifini vereceğim...
malzeme:
* anneden gelen kelle,paça çorbası...:))))şaka bir yana siz gerdan etini haşlayıp, parçalara ayırıp bu sosla hazırlarsanız yakın bir tadı elde edersiniz..
sosu için:
* 6-7 diş sarmısak* yarım çay bardağı sirke
* yarım çay bardağı limon
* 2-3 yemek kaşığı sumak
* 1 tatlı kaşığı kimyon
* biraz karabiber