![]() |
ISPANAKLI LAZANYA |
Herkese merhabalar.
Bir önceki yayınım da bir türlü karın yağmadığını ne kadar hasret kaldığımızdan bahsetmiştim,birçok İstanbul'lu arkadaşımda yorumlarıyla beni onaylamışlardı:)
Aradan fazla bir zaman geçmeden sonunda kar yağışı başladı ,çocuk gibi mutlu oldum ,keşke daha çok yağsa da oğlumla kardan adam yapsak dedim ama bizim buralarda malesef sadece damlar beyazladı,her zamanki gibi Anadolu yakası yüksek olması dolayısıyla daha çok kar aldı,bazı arkadaşlar dizlerine kadar kar olduğunu bile söyledi:(
Sabah ola hayrola diyelim..
''Biz böyle seviniyoruz kar yağsın istiyoruz ama,evsiz insanları da unutmuyoruz tabi ki Rabbim kimseleri evsiz,ocaksız bırakmasın hepsinin yardımcısı olsun inşallah.
Neyse efendim bu kadar çene yeter gelelim asıl konumuza:/
Bizim evde piştiğinde bayram havası estiren en önemli yemeklerdendir lazanya.Yağız'ım mutluluktan uçar havaya,her garfield'ı izlediğinde anne bana ''bazanya'' yap diye tutturur.Her gün izlediğini düşünürsek her gün lazanya yapmam lazım:/
ama tabi ki her gün yapmıyorum,olmaz,hazır mevsimi iken tezgahlarda bol bol ıspanak varken denemenizi tavsiye eder,tarifime geçerim..
MALZEMELER
12 adet lazanya
750 gr ıspanak
150 gr kıyma
2 diş sarımsak
1 orta boy soÄŸan
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz
tane karabiber
pul biber
beşamel sosu için:
2,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
tuz
tane karabiber
üzerine:
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
HAZIRLANIÅžI
Öncelikle bir tencereye yeteri kadar su doldurup biraz tuz ve sıvı yağ ekleyip kaynatalım.lazanyaları 3'er 3'er kaynayan suya ilave edelim.aslında haşlamadan da olur ama bence bazı yerleri sert kalabildiği için çok az haşlamakda fayda var.
Haşlanan lazanyaları tek tek alıp soğuk suyun altına tutun ve asla üst üste koymayın yapışır,mesela bir kevgirin kenarına yan yana asabilirsiniz.Hem suyu süzülür hemde yapışmamış olur.ardından iç harcı için,önce yağımızı tencereye alalım,ısınınca kıymayı ilave edelim.kıyma kavrulunca yemeklik doğradığımız soğan ve sarımsakları da ekleyelim,onları da kavurup salçamızı ilave edip biraz daha kavuralım.en son yıkadığımız ve doğradığımız ıspanakları da ilave edip yüksek ateşte suyunu salmasına izin vermeden kavuralım ve tuzunu,baharatlarını da ekleyip altını kapatalım.
Sıra geldi beşamel sosumuza,öncelikle yağımızı tencereye alıp eritelim ve unumuzu ekleyip kavuralım,ardından sütünüde ekleyip hızlıca karıştıralım,tuzunu ve tane karabiberini de ekleyip altını kapatalım.bu beşamel sos biraz daha akışkan olmalı yoksa lazanyaların üzerine sürmesi zor oluyor.beşamel sosu hiç bekletmeden yağladığımız tepsimize 3 adet lazanyayı yerleştirelim,tepsimizi ona göre seçelim,ben öyle ayarladığım için bu şekilde tarif ediyorum.dizdiğimiz 3 lazanyanın üzerine beşamel sostan yayalım,onun üzerine de ıspanaklı harçtan bolca yayalım ve tekrar 3 lazanyayla kapatalım,her katta aynı işlemleri tekrar edelim.yani 3 kat ıspanaklı harç koymuş olacağız.en son kalan 3 lazanyayla üzerini kapatıp kalan beşamel sosu yayıp 15-20 dakika bu şekilde bekletelim ve 200 dereceli fırında en üstteki beşamel sos hafif kızarana kadar pişirelim.
Fırından çıkarıp kaşar peyniri rendesini de üzerine serpip tekrar fırına sürelim,kaşarlar eriyince ve hafif kızarınca fırından alalım.
Ilık olarak servis edelim....
AFİYET OLSUN....
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi