merhabalar,
sütlaç eminim hepimizin çocukluğunun en favori sütlü tatlısıdır...annem çok çeşitli tatlılar yapardı....sanırım yeni tatlar konusundaki cesaretim ve mutfak sevgim annemden geliyor...üstelik okuduğum için annem çok sık mutfağa sokmazdı beni ...teyzemlerde anneme hiç iyi yapmıyorsun bu kız ilerde ne yapacak derdi...:)))...annem ilerde neler yapar diyordu .....sanırım güvenini boşa çıkarmadım....
gerçi evlenceğim sene, yaşım daha 20 ve pek yemek yapmayı bilmediğim için eşime " bak oğlum ilerde kızma, ben 1 sene yemek yapmayı öğreteyim sonra evlenin" dediysede dinletemedi.....eşim evliliğimizin ilk günlerinde sık sık mücver ve sigara böreği yesede, sonradan kocamannn bir yemek repertuarım oldu....:))))...canım eşim hiç olmamış demedi yemeklerime.....ama bende sevgimi kattım daha ne olsun....sütlaçtan nerelere geldim....tatlı yiyelim tatlı düşüncelere dalalım oldu benimkisi.....
malzemeler:
* 1.5 çay bardağı pirinç
* 1 lt su
* 1 kg soğuk süt
* 2.5 su bardağı toz şeker
* 1 kaşık tereyağ
* 2 yemek kaşığı pirinç unu
* üzerine tarçın, badem ,
* 1 paket vanilya
yapılışı:
* 1,5 çay bardağı pirinci yıkayıp 1 litre su ile pirinçler yumuşayana dek pişirin
* soğuk süt + şeker + 1 kaşık tereyağı ocağa konup yaklaşık 10 dk kaynatılır
* pişmiş pirinçler eklenir
* ayrı bir kasede pirinç unu, 1 su bardağı soğuk su ile ezilir
* tam bu sırada 1 tane yumurta sarısı ve 1 çay bardağı hindistan cevizini , ezilen pirinç ununa ekleyebilirsiniz.yumurta sarısının hemen pişmemesi için, kaynayan sütten bir kaşık sütü yavaşça hazırladığımız karışıma ekleyerek ılıtılır.
* ezdiğimiz pirinç unlu karışıma, kaynayan sütten, sütle ılıtma işlemi 3-4 kez tekrarlanır. yavaşça ısıtılan karışım kaynayan süte eklenebilir.
* sık sık, yavaşça 10 dk daha karıştırılır, indirmeye yakın vanilyası atılır ve 2-3 dk daha kaynatıldıktan sonra pişirlme işlemi tamamdır.
* kaselere servis edilen sütlaçlar soğuyunca tarçın, badem diledğiniz şekilde süslenir. soğuyunca dolaptada 3-4 saat dinlendirilir
* sonrada afiyetle yenir