hayirli aksamlar ola dostlar .
farkindayim iki gündür sizlere birsey paylasmadim verimsiz gecen iki gün diyorum af ola
umarim bu tarifle kendimi af ettiririm ;)
bu tarifinde bir öyküsü var paylasmassam olmaz
uzunca bir süre öncesinde arkadasim nurgül görümcesini
ziyarete gitmisti .sagolsun beni ziyarete geldi ertesi gün .
bizde tesadüf eseri sofrada bulunuyorduk.dedim birseyler ikram edeyim .baktim ki
- yoooo melek dedi
ben öyle cok yedim ki catlamak üzereyim .
olmaz hadi dedim yok dedi gelmedi .biz sofradan kalkinca dedim ne yedin böyle ?
sagolsun görümcem yapmis melek, görümcem cok güzel yapar, birde lezzetli olmus ki nefisti cok yedim dedi .bende dünden beri kalirmi insan da .yok dedi eve getirdim yanimiza koymus .
dedim anlat hele nedir bu
dedi bizde yapilir ama sofranin ortasina konulur. söyledir böyledir
derken beni baya merak sardi
anlattigi kadar kafaya yazdim.bu günde onun söyledigi sekliyle yapmaya calistim .
inanin dostlar böyle sadelikle böyle lezzet olurmu .
oluyor hemde bal gibi
yemegimizin adi lopik, elazig yöresine ait .
belki farkli sekilleri ile yapiliyor bilemiyorum. ama bir elaziglidan , bana bire bir tarif edilen sekliyle sizler icin denedim. hadi buyrun sizde deneyin
ama ne olur deneyenler olursa yorumlarini merakla bekledigimi belirtmek istiyorum
hic bir bencelik yok bu tarifte bir bir
hayret degilmi ben hic birseyini degistirmeden yaptim ilk kez diyebilirim
malzeme
2,5 su bardagi köftelik bulgur
6 yemek kasigi un
2,5 su bardagi ilik su
tuz
ic harici ve üzeri icin
6 büyük sogan
5 yemek kasigi tereyag
yarim su bardagi dogranmis ceviz
tuz karabiber
öncelikle ic harcimizi hayzirlayalim ki biraz sogusun
soganlari soyup biraz irice yemeklik olarak dograyin
tencereye yagi koyup eritin .soganlari üzerine ekleyip orta ateste kavurun .renkleri sararsin ara ara karamellessin. tuzunu ve karabiberi ilave etmeyi unutmayin .
kavrulma islemi bitince dogradiginiz cevizleri ilave edip ocagin altini kapatin
varsa sayet sabit karistirici kabiniza yoksa yoguracaginiz kabiniza
bulguru, unu ve suyu ekleyip tuz ile tatlandirip özlesinceye kadar yogurun
bu köftelerimiz icin avcunuzun dolusu bulgurlu harctan alip
elinizde avcunuz büyüklügünde acin ortasina hazirladiginiz ic malzemesinden 1-2 kahve kasigi koyup kapatin geri kalan harci servis esnasin da üzerine kullanacagiz. köfteler resimde görüldügü üzere yuvarlak köfte seklinde olmali .
tenis topu büyüklügünde olmali köftelerimiz
bu harctan 16 tane cikiyor kapatilis seklini resimleyemedim malum ellerim :))
genisce bir tencereye bol su koyup tuz ilave edip kaynatin hazirladiginiz
köfteleri yavasca kaynayan suya birakin .köfteler pisince su yüzüne cikiyor
anlayin ki pisti servise hazir
köftelerimizi servis tabagina aliyorsuz sicak sicak .soganli harcimizi isittik yine
tabaktaki köfteleri ortadan bölüyoruz üzerine soganli harctan gezdiriyoruz
hemen servise .
sizin ellerinizi benim ayaklarimi bagliyorlar bu konumda :D
afiyet olsun dostlar dualara talibim
not
bu yemegin yagi fazla gözükebilir ama öyle olmassa inanin lezzeti düser ölcülere uyalim ;) olurmu