KÖZLENMİŞ KIRMIZI (KAPYA) BİBER KONSERVESİ
Ekim 11, 2012
Bir günlük aradan sonra yeniden merhaba.
Kış hazırlıkları ağır aksak devam ediyor diye yazmıştım.Bu hafta biraz daha hazırlık yaptım ve sıcağıyla hemen sizlere ulaştırayım istedim.Belki sizlerde yapmak istersiniz.Hem konservesini hem de derin dondurucuda saklama yöntemlerini kendimce yazdım, tabi püf noktalarını da unutmadım.Bakalım nasıl yapıyor muşum ?
MALZEMELER
2,5 kg kırmızı (kapya) biberi
5-6 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 çay bardağı elma sirkesi (tercihe bağlı,kullanmasanız da olur)
1/2 demet maydanoz
HAZIRLANIŞI
Öncelikle biberlerimizi yıkayıp suyunu süzelim.Üzerine bıçakla birkaç delik açıp közlemeçe yerleştirip közlenmeye bırakalım.Közlenen biberleri bir poşetin içine alıp ağzını bağlayalım ki kabukları kolay soyulsun.Tüm biberlerimiz bitene kadar aynı işlemleri yapalım.Poşette bekleyen biberleri soyup,çekirdeklerini çıkarıp dilediğimiz şekilde doğrayıp derince bir kaba alalım.Soyduğumuz biberleri asla sudan geçirmeyelim,köz tadını kaybeder.Kabın içindeki biberlerin üzerine doğradığımız sarımsakları,tuzu,şekeri ince kıyılmış maydanozu,zeytinyağı ve sirkeyi ekleyip iyice harmanlayalım.
Kavanozları ve kapakları 2-3 dakika kadar kaynar suda bekletip kurulayalım.Karışımı kavanozu sadece kapak kısmı boş kalacak şekilde doldurup kapağını iyice sıkalım.
Bu şeklide 1 kg'lık 2 tane kavanoz çıktı,siz daha fazla isterseniz biber ve malzeme listesini çoğaltabilirsiniz.
Buzdolabında muhafaza edelim.
İkinci yöntem derin dondurucuda saklamak:
Bir kısmını da derin dondurucu da saklayabilirsiniz..ben derin dondurucuya koyduğum biberleri doğramadan kabuğunu ve çekirdeklerini temizleyip saklıyorum.Dilediğim şekilde kullanıyorum.Mesela içine peynirle yapılmış güzel bir karışım hazırlayıp meze olarak sunabilirsiniz.Dilerseniz yine doğrayarak salata yapabilirsiniz.
Onu da doğrama işlemine kadar olan işlemleri aynen uygulayıp kilitli buzdolabı poşetine yerleştirip,fazla havasını aldıktan sonra sıkıca kapatalım ve derin dondurucuya yerleştirelim.
Püf noktaları:
1. Biberleri közlemeçte közlemek istemezseniz fırında hatta mikrodalga fırında bile közleyebilirsiniz,ancak aynı lezzeti bulamayacağınızı şimdiden söyleyeyim.Hatta mümkünse odun ateşinde közleyin lezzetine doyamazsınız.
2. Biberleri közledikten sonra kabuğunu soyarken ya da soyduktan sonra asla sudan geçirmeyin,bu hem lezzetinden çalan bir yöntemdir hem de köz tadını kaybetmesine sebep olur.
3. Tam bir vakumlama işlemine tabi tutmadığımız için buzdolabında muhafaza etmelisiniz.
4. Daha fazla dayanıklı olmasını istiyorsanız kapağını sıkıca kapatın,ters çevirip tencereye yerleştirin ve kaynatın.
AFİYET OLSUN...
Tags