BAL PARMAK |
SDFH 6
Şimdi diyeceksiniz ki bu ne? tam tarifimi yazmak üzereyken mutfağa gitmek zorunda kaldım döndüğümde bu harfler buradaydı,Yağız'ım yazmış,peki burada ne yazıyormuş ?ben dünyanın en birinci blog annesiymişim,hemde büyük harflerle yazmış bunu da özellikle vurguladı :)
Mutluluktan ağlayayım mı yoksa güleyim mi bilemedim,silmeye de kıyamadım:))
İşte anne olmak bu !bazen deli gibi yorulursun,bazen deli gibi sinirlenir yada üzülürsün,bazen de böyle deli gibi mutlu olursun ...
Neyse efendim bugün de sizler için güzel bir menü hazırladım ve yanında nefis bir tatlıyla getirdim,tatlıyı çok evvelden yayınlayıp,yayından amıştım şimdi tekrar güncelledim.Tarif yeşim abla'ya (yeturla lezzet kareleri) ait ancak şuan blogu olmadığı için link veremiyorum.Daha evvel yaptığım ve yine yeşim abla'ya ait olan pastane usulü şekerpareyle birkaç fark dışında tarifi aynı,ona da bir göz atın derim.
Åžimdiden hepinize bereketli iftarlar...
19.GÜN İFTAR MENÜSÜ
ETLİ KURU FASÜLYE
ACILI EZME
PİRİNÇ PİLAVI
BAL PARMAK TATLISI
Sahurda ne yapayım diye düşünüyorsanız,hem şık hem de leziz olan DANTEL KREP yapabilirsiniz.
Tüm iftar önerilerime BURADAN ,tüm sahur önerilerime de BURADAN ulaşabilirsiniz.
BAL PARMAK TATLISI
BAL PARMAK TATLISI |
MALZEMELER
125 gr. oda ısısında yumuşak tereyağ
1 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
4 yemek kaşığı tepeleme pudra şekeri
2 adet yumurta(birinin sarısı üzerine)
1 çay kaşığı karbonat
1 çimdik tuz
yaklaşık 2,5 -3 su bardağı elenmiş un
3 yemek kaşığı kadar irmik
şerbeti için:
3,5 su bardağı toz şeker
4,5 su bardağı su
1/4 limonun suyu
süslemek için:
fınfık kırıkları
BAL PARMAK TATLISI |
HAZIRLANIÅžI
Öncelikle Şerbet için şekeri ve suyu ocağa alıp kaynatalım,almaya yakın limonu sıkalım.orta kıvamlı bir şerbet olacak ve ılımaya bırakalım.
Ardından derin bir kabın içine sıvı yağ,pudra şekeri,yumurtalar ve tereyağını alıp iyice çırpalım.krema kıvamında olmalı.
İyice çırptıktan sonra karbonat ve bir çimdik tuzu da ilave edip karıştıralım.
Yavaş yavaş elenmiş unu da ekleyerek yoğurmaya başlayalım.Hamur kulak memesi kıvamında olacak ve elinizle bastırdığınızda kıyır kıyır olacak,bu aşamadan sonra yoğurmayı bırakalım.
Hamurdan cevizden büyüklüğünde parçalar koparıp parmak şekli (parmaktan biraz daha kalın olsun)verelim.Çırptığımız yumurta sarısını sürelim ve arkalı önü irmiğe bulayalım.
Ardından hafif yağladığımız tepsiye dizip önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim.sakın az pişirmeyin şerbetlenince hamurlaşır.Belli bir aşamadan sonra çabucak yanabiliyor ona da dikkat edelim.
Şekerpareleri fırından alalım ve 2-3 dakika bekletip ılık şerbeti üzerine boca edelim.
şerbet ılık,tatlı sıcak olacak ama fırından alır almaz değil ilk sıcağı çıkınca dökülecek.Arada tatlıları ters düz edebilirsiniz.tatlıyı biraz dinlendirelim,mesela sabah yaptıysak akşam servis edelim,akşamdan yaptıysanız ertesi gün servis edelim.birde tatlı şerbetini iyice çekince tatlıları şerbetten çıkarmanızı tavsiye ederim,yumuşayabilir.Mesela 24 saatten fazla olduysa artık şerbetten çıkarabilirsiniz.
Üzerini fındık kırıklarıyla süsleyip servis edelim.
AFİYET OLSUN...