ZAHTER KONSERVESİ (DAĞ KEKİĞİ) |
bu sıcaklar ve yoğunluk nasıl bir rehavet attıysa üzerime,o kadar yayınlanmayı bekleyen tarif varken bir türlü yayına alamıyorum.Bari dedim zamanı geçti geçecek zahter konservesini tez yayına alayım.Ben bu hafta bizim pazarda gördüm ama her yerde var mıdır bilemiyorum ? Bulursanız mutlaka deneyin derim.Nefis bir lezzet,tabi bu aromayı sevenler için !
Daha çok Hatay ve Gaziantep taraflarında yetişen bir kekik türüdür,toz halde daha çok tüketiliyor o yörelerde.Zeytinyağıyla birlikte servis edilip,önce yağa sonra toz zahtere batırılan ekmek afiyetle yenir,genelde kahvaltılarda tüketilir.Toz karışım sadece kekikten değil birçok ottan yapılıyor.Ama bana sorarsanız bu halini her zaman daha çok tercih ederim.Gittiğim restorantlarda da varsa mutlaka isterim.Bilhassa kırma yeşil zeytinle nefis oluyor.İlk kez burada ki etkinlikte yemiştim,çok acıydı ama tadına doyulmuyordu,kırma zeytin bulursam evde kendimde yapmak istiyorum,tabi o zamana kadar benim zahter konservesinden kalırsa:)
ZAHTER KONSERVESİ (DAĞ KEKİĞİ) |
Neyse efendim eğer bu aromayı seviyorsanız ve eğer bulursanız mutlaka yapın bu konserveden derim.Ben elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım,zaten oldukça pratik bir hazırlanışı var,denerseniz şimdiden hem kolay gelsin hem de afiyet şeker olsun.
MALZEMELER
1 demet zahter (dağ kekiği)
yeteri kadar zeytinyağı
2 diş sarımsak
2 çay kaşığı tuz
3 silme çay kaşığı toz kırmızı biber
ZAHTER KONSERVESİ (DAĞ KEKİĞİ) |
HAZIRLANIŞI
Kekikleri saplarından ayırıp yıkayıp süzülmeye bırakalım.Diğer tarafta ayrı bir kapta zeytinyağı,doğramış sarımsak,tuz ve toz kırmızı biber karıştıralım.Süzülen kekikleri kavanoza doldurup üzerine hazırladığımız yağı dökelim.Eğer karışım yetmezse biraz daha zeytinyağı ilave edebiliriz.Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp,güneş almayan serin bir yerde 3 hafta kadar bekletelim.
Not: Ben kapağını açtıktan sonra havalar çok sıcak olduğundan, buzdolabında muhafaza ediyorum,sizde öyle yapın derim.
Not: taze zahter çabuk karardığı için çok bekletmemek gerekiyor,aldığınız gün ya da ertesi gün mutlaka konserve işlemini yapmalısınız.
Not: acıyı seviyorsanız acı miktarını biraz daha artırabilirsiniz.
ZAHTER (DAĞ KEKİĞİNİN) İŞLENMEMİŞ HALİ |
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi