İRMİK HELVASI |
Herkese güzel bir gün ve hayırlı,bereketli kandiller diliyorum.Rabbim ettiğimiz tüm dua ve tövbeleri kabul etsin (AMİN).
Bugünün anlam ve önemine yakışacak bir tarifle kandilinizi kutlamak istedim.Ne kadar kolay görünse de püf noktalarına uymazsanız ve el alışkanlığınız yoksa iyi bir irmik helvası yapamazsınız.Tıpkı benim ilk yapmaya başladığım dönemlerdeki gibi.
En güvenilir diye düşündüğüm sitelerden aldığım tariflerle bile eşimi ve kendimi memnun edecek helvayı yapamamıştım.Çoğu malesef ayrıntılara girmiyor,bende o zamanlar hiç helva yapmamışım,direk onların yazdıklarına uyuyordum ama olmuyordu işte !
Baktım olmuyor kendi kafama göre yapmaya karar verdim.Deneme yanılmayla doğru yapımı ve ölçüleri bulmuştum.Zaten belli kuralları vardır irmik helvası yapmanın,ben sadece kimseye değil kendi el becerime dayanarak yaptım ve ilk yaptığımda da olmuştu.Eşimden de benden de tam not almıştı.Biz şerbetini bol seviyoruz,çok kuru irmik helvası genel olarak makbul değildir,hele bizde hiç makbulü yoktur.
Fotoğrafını çekemeden bittiği için bir türlü yayınlayamamıştım,kısmet bugüneymiş.
Ben sıcak yemek için genelde bu ölçülerle az yaparım siz dilerseniz,ölçüleri çoğaltarak yapabilirsiniz.İdeal kıvam ve lezzette bir helva istiyorsanız ,mutlaka deneyin derim.
İRMİK HELVASI |
1 su bardağı irmik
100 gr tuzsuz tereyağ
1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
1 su bardağı su
1/2 su bardağı süt
demlemek için:
1/2 yemek kaşığı toz şeker
İRMİK HELVASI |
Öncelikle tereyağı tencereye alıp eritelim ve yakmadan kızdıralım.Ardından irmiği ekleyip kısık ateşte,sürekli karıştırarak rengi dönene kadar kavuralım.Rengi dönünce ocaktan alıp şekerini ekleyelim ve karıştıralım.suyu ve sütü de ekleyip biraz daha karıştırıp tekrar ocağa alıp,orta ateşte önce kaynamaya,sonra kısık ateşte arada karıştırarak şerbetini çekmesini sağlayalım.Suyunu tamamen çekene kadar kavurmaya devam edelim.
Suyunu tamamen çekince ocağın altını kapatıp yarım kaşık şekeri de ekleyip,karıştırıp tencerenin kapağını kapatalım ve 30 dakika kadar demlenmeye bırakalım.
Ilık olarak servis edelim.
YAPIM AŞAMALARI |
İRMİK HELVASI |
Tekrar hayırlı kandiller,sağlıcakla kalın...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi