ANANAS REÇELİ
Temmuz 04, 2012
Herkese güzel bir gün diliyorum ve muhteşem reçelimi derhal yazmaya başlıyorum.
Daha evvel denediniz mi bilmiyorum? ama eğer reçel ve ananas severseniz,mutlaka bu reçeli yapmalısınız.Ben ananası çok seviyorum,hatta bayılıyorum da diyebilirim.Karşıma çıktıkça alırım,hiç affetmem,genelde meyve olarak tüketmeyi tercih etsem de ,geçtiğimiz haftalarda eşim 2 tane alınca kafamda şimşekler çaktı ve hemen reçel yapmaya başladım.Sonra da iyi ki yapmışım dedim.
Zaten hepimizin de bildiği gibi reçel yapmanın belli kuralları vardır,genelde bire bir kullanırız meyve ve şekeri,bende o yolla başladım işe,limon zaten en baş kurallarındandır,anlayacağınız çok da değişik bir taktiği yok bu reçelin.Sadece değişik ve alternatif bir reçel tarifi o kadar.
Yalnız ben yağız'la uğraşırken azıcık fazla kaynattım rengi ve kıvamı biraz koyu oldu,bu nedenle birde su takviyesi yapmak zorunda kaldım.Çocuklu olmak zor tabi,oluyor böyle aksilikler :)
Aman siz dikkat edin !
Diğer reçel tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz..
MALZEMELER
700 gr ananas
700 gr şeker
2 adet limon suyu
1/2 su bardağı su
1/2 çay kaşığı tereyağ (köpük yapmaması için)
HAZIRLANIŞI
Öncelikle kabuğu soyulmuş ananasları doğrayalım ve pişireceğimiz tencereye alalım.Şekeri de üzerini örtecek şekilde dökelim ve kapağını kapatıp 5-6 saat dinlendirelim.Dinlendirdiğimiz ananas ve şeker karışımına suyu ve tereyağını ilave edip,karıştırıp ocağa alalım.Kaynayana kadar orta ateşte,kaynadıktan sonra limon suyunu da ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakalım.
Tereyağından dolayı pek köpük yapmasa da biz yine de arada tel süzgeçle kontrol edip varsa köpüklerini toplayalım.Ben yukarıda da bahsettiğim gibi yağızla uğraşırken azıcık fazla kaynatıp su ilavesi yapmak zorunda kaldım.Aman siz dikkat edin çabuk kıvam alıyor çünkü.Kaynadıktan 10 dakika kadar sonra kıvamına mutlaka bir göz atalım.
Kıvamını anlamak için küçük bir sır vermiştim buradaki yazılarımda tekrar yineleyeyim,reçeli yapmaya başladığımız da küçük bir tabağı buzluğa koyalım ve kıvam alan reçelden 1 çay kaşığı kadar soğuk tabağa dökelim, parmağımızla kontrol edelim,eğer kıvamı olması gerektiğinden daha akışkansa biraz daha kaynatacağız,yok eğer kıvamı tamamsa ocağın altını kapatacağız,çünkü reçelimiz artık hazırdır.
Pişen reçelimizi 30 dakika kadar bekletip saklayacağımız kavanoza aktarıp, ağzını sıkıca kapatalım ve ışık almayan serin bir yerde saklayalım.
Not: anasınızın tatlılık oranına göre yada damak tadınıza göre biraz şeker miktarını azaltabilirsiniz,ama asla çoğaltmayın!
Not: tereyağı hem taşmasını hemde köpüklenmesini önlüyor mutlaka ekleyin derim.
Not: her reçelde olduğu gibi köpüklerini toplamayı ihmal etmeyin.
Not: limonu bol olduğundan çabuk kıvam alıyor, sık sık kıvamını kontrol etmeyi unutmayalım.
Not: benim aldığım ananasın soyulmuş hali 700 gr kadardı şekeri ona göre kattım,sizin aldığınız ananas daha büyük yada küçük olabilir gr'mına göre şeker miktarını ayarlamalısınız.
AFİYET ŞEKER OLSUN...