DEREOTLU ,ZEYTİNLİ EKMEKÇİKLER
Haziran 01, 2012
Herkese güzel bir hafta sonu diliyorum..
Mayıs ayını da dün itibariyle bitirmiş bulunuyoruz,ama hala yaz gelmeyecek gibi görünüyor buradan bakınca,sizden bakınca da öyle mi?
Yalnız dün anladım ki benim için böyle daha iyi,yaz mevsimini pek sevmediğimi hatırladım birden,kapalı havalar beni ne kadar bunalttıysa artık unutmuşum ben bu gerçeği ,hani şöyle hava açık olsa da sıcak bunaltmasa,işte ! o tam benlik bir hava oluyor,tamam çok şey istiyor olabilirim ama bu da benim gerçeğim yapacak birşey yok.Ne sıcak hava bunaltsın beni ne de kapalı hava.Rabbimden her şey başımla beraber o ayrı hiçbir zaman isyan etmem,sadece yazayım istedim.
İşte bu bunaltıcı havalar da bende bol bol müzik dinliyorum,bu aralar da aşağıdaki şarkıyı çok sık dinler oldum,sizlerde bu postu okurken dinleyin istedim.
Benim iyisiyle kötüsüyle ruh halimden bahsettikten sonra bir diğer konumuza geçebiliriz artık.
Sırada nefis bir poğaça tarifim var,eski bir tarif ve şuan adını hatırlamadığım bir dergiden koparıp tarif defterime yapıştırmıştım o zaman,şimdi de bloguma yapıştırıp ölümsüzleştirmek istiyorum.
İnanın denemeyen pişman olur,şiddetle tavsiye ederim.
Eğer sizde benim gibi dereotunun aromasını sevmiyorsanız,hiç endişenlenmeyin,çünkü içinde dereotu olduğu tadından hiç anlaşılmıyor.Ama ben yine de kullanmasam olmaz mı diyenler cevabım: tabi ki olur,dereotunu kullanmayabilirsiniz.
Mutlaka deneyin derim.
MALZEMELER
1,5 su bardağı ılık süt
1,5 yemek kaşığı toz şeker
kibrit kutusu büyüklüğünde yaş maya
1 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
dereotu(dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz,tazesi de ,kurusu da olur)
aldığı kadar un
3 çay kaşığı tuz
içi için:
zeytin yada zeytin ezmesi,hangisini dilerseniz kullanabilirsiniz.
üzerine :
1 yumurta sarısı
HAZIRLANIŞI
Ilık sütü,şekeri bir kapta karıştırıp,mayayı ekleyelim ve elimizle eritelim.10 dakika kadar köpürene dek bekletelim.
Yumurtayı da ekleyip karıştıralım.Ardından sıvı yağ,ince kıyılmış dereotu,tuz ve aldığı kadar unla kulak memesi kıvamında yoğuralım.
Üzerine nemli bez örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.Hamur en az iki katına ulaşmalı.Ardından 1-2 dakika daha yoğurup gazını alalım ve cevizden biraz büyük parçalar koparıp elimizle açalım.iç malzemesini yerleştirip kapatalım ve yuvarlayalım.Ek kısımları alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizelim.10-15 dakika daha tepside beklettikten sonra yumurta sarısını sürüp önceden ısıtılmış 180-190 dereceli fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirelim.
Fırından aldıktan sonra ıslattığımız elimizle ekmeklere hafif su serpip üzerini bir örtüyle örtelim.10 dakika sonra servise hazırdır.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
Tags