![]() |
MERMER KEK |
Herkese mutlu güzel bir hafta diliyorum.
Aslında bugün başka bir postu yayınlamak üzere hazırlamıştım fakat birden aklıma,
20 mayıs kek ve pasta günü gelince ( siz bakmayın bugün 21 mayıs olduğuna ben bu postu hazırlarken 20 mayıs'tu :) aylar önceden yaptığım ve taslakta bekleyen bu nefis kekin tarifini verip,bir gün gecikmeli de olsa bu tatlı günü kutlamak istedim ^:^
Bu vesileyle beklemekten bir hal olan fotoğrafları da düzenlemiş oldum.
Bu tarif aslında martha steward'a ait ancak ben ilk yemekşenliğinde görmüştüm,o nedenle onun linkini veriyorum,emeğe saygı diyerek küçük de bir mesaj vermiş olayım.
İlk kez denediğim için tarife ve ölçülere sadık kaldım,nefis yumuşacık bir kek,mutlaka denemelisiniz.
Yağız bey fazla karıştırdığı için,şekli mermer kekten azıcık uzak görünebilir,siz daha dikkatli ve az karıştırırsanız mermer kek formundan çokta uzaklaşmış olmazsınız^:^
Kek,pasta yapan,yiyen herkesin günü kutlu olsun diyor,sevgili yemekşenliği'ne teşekkür ediyorum ve geçiyorum tarife.
![]() |
MERMER KEK |
MALZEMELER
100 gr tuzsuz tereyağ
1,5 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağından 1 parmak eksik süt
1/4 limonun suyu
3 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı ılık su
2 su bardağı elenmiş un
HAZIRLANIŞI
Öncelikle fırını 175 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım.kek kalıbını tereyağ yada margarinle yağlayıp bir kenara alalım.
Unu,tuzu ve kabartma tozunu eleyip,karıştıralım.sütün içine limonu sıkıp Buttermilk yapalım.
Derince bir kaba parçalara böldüğümüz oda sıcaklığındaki tereyağı ve şekeri alıp mikserle krema kıvamına gelene kadar yaklaşık 5-6 dakika çırpalım.yumurtaları ve vanilini de ekleyip çırpmaya devam edelim.
Ardından limonlu sütü (buttermilk)ekleyip biraz daha çırpıp elenmiş un,tuz ve kabartma tozu karışımını da ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar çırpalım.
Hamuru iki parçaya ayıralım ve ayırdığımız hamurun birine kakaoyu ve 2 kaşık suyu ekleyip homojen bir karışım elde edene kadar çırpalım.
Kek hamuruna üstteki fotoğraftaki gibi sırasıyla bir vanilyalı hamur bir kakaolu hamurdan koyalım.Dilerseniz iki kat olarak da yapabilirsiniz.ikinci katta kakaolunun üzerine vanilyalı,vanilyalının üzerine de kakaolu hamur koyabilirsiniz.
Ardından,bir bıçağın ucuyla s harfi çizer gibi yada dilediğimiz şekilde hafif karıştıralım ve fırına sürelim.Üzeri kızarıp kürdan testinden geçinceye kadar pişirelim.
Soğuduktan sonra dilimleyip servis edebilirsiniz.