İngiliz’ler bu sosu çok sık kullanıp özellikle de scones (İngiliz çöreÄŸi) ile servis ediyorlarmış. Bir önce ki yazıda İngiliz çöreklerini limon sos ile servis ettiÄŸimden bahsetmiÅŸtim. Benim çok sevdiÄŸim ve sık kullandığım tadını daha önce tarifini verdiÄŸim limonlu kıtırlara (limonlu bar) benzettiÄŸim bir lezzet oldu. Ben çoÄŸu tarifte yaptığım gibi yaÄŸ miktarını azalttım. Bir de dikkat edilmesi gereken nokta; ocaÄŸa almadan önce sosun çok iyi çırpılması ve piÅŸme esnasında da sürekli karıştırılması gerekiyor yoksa kesilme olabiliyor. İlk üç denememde sos kesildiÄŸinden tecrübeyle sabittir::)). Olurda dikkat etmenize raÄŸmen kesilirse panik yapmayın hemen tel süzgeçten geçirin. Kesilen pütürlükler süzgeçte kalıyor ve sosunuz lezzetinden hiçbir ÅŸey kaybetmiyor. Limon sosu; kurabiye, kek, scones, minik tart, turta, cheese cake'te rahatlıkla kullanabilirsiniz…
Malzemeler:
- 1 yumurta
- 1 yumurta sarısı (kullanmadım)
- 1/3 cup seker (yarım su bardağı kadar)
- 50gr tuzsuz tereyağı (minik kup olarak doğranmış)
- 1 limon kabuğu (rendenin en ince kısmıyla rendelenmiş)
- 1 limon suyu (ben 1,5 limon suyu kullandım )
hazırlanması:
- Yumurta, şeker, limon kabuğu ve limon suyunu sos tenceresine alıp çok iyi bir şekilde çırpın.(iyi çırpmazsanız kesilebilir)
- Orta ateşteki ocağa alın ve karıştırarak pişirmeye başlayın.
- Kaynamaya baÅŸlayınca tereyağını ilave edip karıştırarak yaklaşık 5–8 dakika kadar piÅŸirin.(sosun koyulaÅŸmaya baÅŸlamasından ve kendini toparlamasından piÅŸtiÄŸi anlaşılıyor)
- Sosu ocaktan alıp ılınmasını bekleyin. Ağzı kapalı bir kaba alıp buzdolabında bekletin.
Tarif için teşekkürler Ayten Kaya!