Etkinliğimizin 3.tarifi
Çorum’un en sevilen lezzetlerinden bir tanesi olan Kuru Mantı. Bu güzel yöresel
lezzetimiz ile etkinliğimize katılan “Arzuya Göre “ bloğuna teşekkürlerimi
gönderiyorum.
Oyalayıcı ve zor gibi
görünse de tadına baktıktan sonra tüm yorgunluğunuza değdiğini düşüneceğinizden
eminim. Sevgili Arzu’nun yapım aşaması fotoğraflarıyla bilmeyenlerin de
kolaylıkla yapabileceğini düşünüyorum. Hele de imece usulü birkaç arkadaşınızla
birlikte yaparsanız işiniz daha da kolay olacaktır.
Arzu’nun notu; kuru mantı yapmak için; aynı boyutlarda ince
kenarlı 2 adet tepsiye ihtiyacınız var. Böylece mantıyı daha pratik bir şekilde
pişirebilirsiniz.
Malzemeler:
- 5 su
bardağı HATAP un - 1,5
su bardağı su - 2
tatlı kaşığı tuz - 2
yemek kaşığı zeytinyağı
İç
malzemesi:
- 250
gr. kavrulmuş kıyma - Kıyılmış
maydanoz - 1
tatlı kaşığı karabiber - 1
tatlı kaşığı tuz
İç
malzeme için; kavrulmuş kıyma, kıyılmış maydanoz, karabiber ve tuzu karıştırın.
Kızartmak
için:
Tereyağı
Sos için;
- 1
tatlı kaşığı tereyağı - 1
yemek kaşığı domates salçası - 1
yemek kaşığı biber salçası - 1
tatlı kaşığı pul biber - 1 çay
kaşığı tuz - 3 su
bardağı et suyu, kemik suyu ya da tavuk suyu - 3 su
bardağı su
Bir
tencereye tereyağını ekleyip kızdırın. Üzerine salçaları ve pul biberi ekleyip
et suyunu ve suyu ilave edin. Tuzunu ilave edin ve kaynatın.
Üzeri
için;
Büyük
bir kâse sarımsaklı yoğurt
Hazırlanması:
- Öncelikle
et suyunu hazırlayın.( Ben biraz etli olan kemikleri kaynattım. Siz ister et suyu,
ister kemik suyu, isterseniz de tavuk suyu hazırlayabilirsiniz.) - Un,
su, tuz ve zeytinyağı ile biraz sert bir mantı hamuru yoğurun. - Üzerini temiz
nemli bir bezle örtün ve 10–15 dakika dinlendirin. - Hamuru 2–3 eşit parçaya
bölün ve bezeler yapın. - İlk bezeyi unlu zeminde 1–1,5 mm. kalınlığında
açın. - Hamuru,
büyük bir çay bardağının ağzı veya herhangi yuvarlak bir kalıpla aralıksız
olarak kesin. (Kenar kısımlardan çıkan hamurları kurumadan hemen toparlayın.
İyice yoğurup yeniden açmak üzere bir poşete alın. Hamur bittikçe diğer bezelere
de aynı işlemleri uygulayın.) - Kesilen
yuvarlakların içerisine iç malzemeden koyup; resimlerdeki gibi şekil verin. - Hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
- 30–32 cm. çapında yuvarlak bir
tepsiyi 3–4 yemek kaşığı sıvıyağ ile yağlayın. - Mantıları tepsiye ters çevirerek
sıkı bir şekilde dizin. - Tepsideki
mantıların üzerine aralıklı olarak parça parça tereyağı koyun. - Tepsiyi ocağa
alın ve kısık ateşte çevirerek kızartın. - Mantıların altını bir spatula
yardımıyla kontrol edin ve tüm tepsi kızarınca ocaktan alın. - Ilıyan tepsinin
üzerine aynı büyüklükte bir tepsi kapatıp; ters çevirin (alt-üst
yapıyoruz). - Sonra yine çok az parça parça tereyağı ekleyerek ve çevire çevire
mantıların diğer yüzünü de kızartın. - Kızartırken altını sürekli kontrol edin ki
yanmasın. - Mantıların
üzerine hazırladığınız kaynar salçalı suyu dökün ve tekrar ocak üzerinde
mantılar salçalı suyunu çekene kadar çevirerek pişirin. - Suyunu çeken kuru
mantıları sıcak olarak servis yapın. İster tepside, isterseniz de servis
tabağında servis edebilirsiniz. - Servis sırasında üzerlerine sarımsaklı yoğurt gezdirin.