Etkinliğimizin 2.tarifini Safiye ile bloğu göndermiş,
katılımı ve çocukluğumun lezzetini bana tekrar hatırlattığı için kendisine
teşekkür ediyorum. Özellikle Kargı yöresinde Köse dağlarından toplanan mantarlarla
sıkça yapılan ve harika bir lezzete sahip yemeğimizdir mantarlı pilav.
bir diğer etkinlik yemeği olan “Soğan Gallesi”
tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı
Pirinç - 1 kâse kıyılmış koçak mantarı
- 1 tane soğan
- 1 çorba kaşığı
tereyağı - 2 kaşık sıvı yağ
- 1 tane et ya da
tavuk bulyon (isteğe bağlı) - 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Yarım demet dereotu
- Tuz
- Karabiber
Hazırlanması:
- Pirinci tuzlu sıcak suda yarım saat bekletin.
- Daha
sonra bol soğuk su ile yıkayıp süzün. - Diğer taraf dan mantarları yıkayıp
bekletmeden küp küp doğrayın. - 2 kaşık sıvı yağda Mantarlar suyunu salıp çekene
kadar kavurun. - 1 orta boy soğanı minik minik doğrayıp tereyağ da 4–5
dakika kavurun. - Üzerine süzdüğünüz pirinci ve 1 çay kaşığı tuzu ilave edip
kavurmaya devam edin. - Pirinçler saydamlaşmaya başlayınca başka tavada
kavurduğunuz mantarı, limon suyunu ve şekeri ilave edin. - Üzerine 2,5 su bardağı
sıcak su katıp kısık ateşte pilavı pişmeye bırakın. - Pilav suyunu çekip göz göz
olunca ocaktan alın ve üzerini kâğıt havlu ile kapatın. - Bu şekilde yaklaşık 20
dakika demlemeye bırakın. Demlenmiş pilavınızın üzerine ince ince kıyılmış
dereotunu katıp şöyle bir harmanlayıp servis edebilirsiniz...
Safiye’nin notu; Ben dereotu
bulamadığımdan koyamadım eklerseniz lezzeti güzel, görselliğiyle de hoş oluyor.