Etkinliğimizin 26. tarifi Çorum da çok sık yapılan Mayalı.
Mayalı her zaman yapılabildiği gibi özellikle Ramazan ayında sahur için
yapılır. Bazen içli bazen de sade olarak yapılır ve bol tereyağı ile de yağlanır.
Yanında çay ve özellikle de gül reçeliyle tadına doyum olmaz.
”Tava mayalısı Çorum'a özgü bir hamur işidir. Biz aslen
Gümüşhaneliyiz fakat halamlar Çorum'a yerleştikleri için arada ziyaretlerine
gittiğim oluyor. Becerikli halam her şeyi çok güzel yaptığı gibi Çorum
yemeklerini de güzel yapar” diyerek etkinliğimize bu nefis tarifimizle katılan
arkadaşım ÖzlemHan’a teşekkür ediyorum.
Malzemeler:
- 4 su bardağı un
- 2 su bardağı ılık su
- 1 paket instant kuru maya
- Yarım yemek kaşığı (silme) tuz
- Her mayalı için 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanması:
- Un, tuz ve mayayı karıştırma kabına alıp su ilavesi ile hamur yoğurun.
- Ilık bir ortamda ağzını kapatarak mayasının gelmesi
için bekletin. - Mayası gelip kabaran hamuru tekrar kaşık yardımıyla birkaç defa
daha yoğurun.(özlü bir hamur elde etmek için) - Teflon tavanızı kızdırın.
- Unlanmış
zeminde bir kaşık dolusu aldığınız hamuru üzerine un serperek, tavanızın
büyüklüğünü de dikkate alarak servis tabağı büyüklüğünde açın. - Sıcak tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edin.
- Hamuru tavaya alın ve iki yüzü de kızarana dek alt üst ederek pişirin (hamuru
tavaya yerleştirdiğinizde ortası kabarırsa, çatalla delin ki tabanı tam kızarsın). - Her
bezeyi tavaya alırken 1 yemek kaşığı sıvıyağ ilave edin.
Not: Hamurunuzun kıvamı ne kadar yumuşak olursa piştiğinde de
o kadar yumuşak ve güzel olur. Tabi bu yumuşaklık açabileceğiniz kadar olsun.
Mayalıları pişirirken yağsız tavada pişirip sıcakken tereyağı ile de
yağlayabilirsiniz.