Etkinliğimize üç farklı yöresel
tarif gönderen Nigar Hanım’a teşekkür ediyorum. İlk tarifimiz cevizli, pekmezli
ve şekerli hazırlanan lop tatlısı da denilen Köle hamuru tatlısı. Daha önce
tarifini verdiğim Malak yemeğinin şekerli hali. Aslında Papa tatlısıyla da çok
benziyorlar ama farklı olarak ceviz ve şeker ilave edildiği ve şekil olarak
değişik olduğu için bu tarifi de paylaşmak istedim sizlerle.
Köle hamuru tatlısı
Malzemeler:
- 2 su bardağı un
- 2,5 su bardağı su
- 1 fincan pekmez
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 fiske tuz
- Toz şeker
- Ceviz
Hazırlanması:
- 2,5 su bardağı su bir tencerede kaynatılır.
- Un, eler gibi yavaş yavaş kaynayan suya ilave edilir.
- Hamur kısık ateşte
sürekli karıştırılarak iyice pişirilir. - Yerken damağa yapışmayacak şekilde
pişmesi gerekiyor. - Kaşığın ucuyla pişen hamurdan parçalar alınır diğer bir
kaşık yardımıyla sıyrılarak servis tabağına dizilir ( Arasıra kaşık suya
batırılır ki hamur yapışmasın). - Servis tabağına alınan
hamurların üzerine önce pekmez, isteğinize göre 1 kaşık toz şeker ve iri
çekilmiş ceviz serpilir. - En üste tereyağı kızdırıp dökülür.
Yumurtalı
Taze Fasulye
Malzemeler:
- 1 kilo taze fasulye|
- 2 adet soğan
- 1 adet domates
- 1 yemek kaşığı salça
- 1yemek kaşığı
- 2 adet yumurta
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
- Tuz
Hazırlanması:
- Soğanları yemeklik doğrayıp
yağda kavurun. - Doğranmış domatesleri ilave edin.
- Salçayı da ekleyip biraz daha kavurun.
- Temizlenip ayıklanmış fasulyeleri ilave edip hepsini birlikte susuz bir müddet
kavurun. - Üzerine kaynar 3 su bardağı su koyun ve fasulyeler pişinceye kadar
kısık ateşte pişirin. - Fasulyeler pişince ocağı kapatın ve ayrı bir tavada 2 yumurtayı
tereyağında pişirin. - Fasulyelerin üzerine ekleyin
Sirkeli Cacık
Çorum’un en meşhur yemeklerinden olan İskilip
Dolmasının lezzetini duymayan yoktur sanırım. Her ne kadar etkinliğimize
İskilip Dolması gelmemiş olsa da, yemeğin yanında servis edilen Sirkeli Cacık
tarifimizi göndermiş arkadaşımız. Belki İskilip Dolmasının yapılışını da ben
sizlere anlatırım ayrıntılı olarak bir gün belli mi olur.
Hazırlanması:
2 adet salatalık soyulur. Bir derin bir kâseye rendelenir. Bir kâse
yoğurt ve 1–2 diş ezilmiş sarımsak ilavesiyle çırpılır. Salatalıkların
içerisine ilave edilir. Tuz katılır.2 yemek kaşığı üzüm sirkesi ilave edilip
karıştırılır.