Etkinliğimizin 17. tarifi bol bakliyatlı bir lezzet olan
yoğurtlu- bulgurlu yaprak sarması ya da bakliyatlı yaprak sarması. Hazırlaması
ve sarması biraz zahmetli gibi görünse de yerken çok keyif alacağınız nefis bir
yemek.
Etkinliğimize bu harika tarif ile katılan hemşehrim Yemek Cini’ne teşekkür ediyorum. Arkadaşımızın bizler için hazırladığı diğer yöresel
yemeklerimize ulaşmak isterseniz burayı tıklayabilirsiniz
Malzemeler:
- 1/2 su
bardağı nohut - 1 su bardağı kuru börülce
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1/2 su bardağı kuru iç bakla
- 1,5 su bardağı bulgur
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 3 adet soğan
- 2 yemek kaşığı salça
- 1 demet taze nane
- 1 demet maydanoz
- 1/2 demet dereotu
- Tuz
- Asma yaprağı
Salçalı Su İçin;
- 1 yemek kaşığı salça
- Su
- Tuz
- Çok az sıvı yağ
Üzeri İçin;
- Sarımsaklı
yoğurt - Kızdırılmış tereyağı
Hazırlanması:
- Nohut, börülce, mercimek ve iç baklayı geceden ıslatın.
- Nohudu yarı pişecek şekilde haşlayın.
- Sonra üzerine
börülceyi ekleyin. - Börülcenin de pişmesine yakın iç bakla ve mercimeği ekleyin.
- Hepsini 1 – 2 taşım kaynatın. Yalnız suyunun çok olmamasına dikkat edin.
- Suyunu
çektikçe üzerine azar azar kaynar su ekleyin. - Daha sonra altını kapatın ve
içine ayıklanmış bulguru ekleyin, karıştırıp demlenmeye bırakın. - Küçük bir
tencereye sıvıyağı alıp 3 adet soğanı kavurun. (Soğanları yemeklik
doğrayabilirsiniz ama blendırdan geçirmenizi öneririm.) - 2 yemek kaşığı salça ve
tuz da ekleyin ve güzelce kavurun. - Salçalı karışımı, haşladığınız bakliyatların
üzerine dökün ve karıştırın. - Üzerine de ince kıyılmış yeşillikleri ekleyin.
Birbirine iyice karışana kadar karıştırın.
İçinin Hazırlanması
İçin Farklı Bir Alternatif: Bulgur hariç bütün
bakliyatları geceden ıslatın. Nohut ve kuru börülceyi yarı pişene kadar
haşlayın, süzün. İçine ıslatılmış mercimeği, iç baklayı, bulguru, salçayı,
soğanı, yağı ve yeşillikleri çiğden ekleyip karıştırın. Yalnız bu şekilde
yaptığınız zaman dolmaları biraz daha uzun süre pişirmeniz gerekir.
Püf Noktası: Bakliyatlar haşlanıp bulgur eklendikten sonra, fazla büyük
olan iç baklaları elinizle 1 – 2 parçaya kırarsanız, yaprak delinmeden
dolmaları daha rahat sararsınız.
dolmanın şekli ve dolayısıyla da sarılış şekli biraz farklıdır. Avucunuzun
parmak tarafına yakın bir yerine serdiğiniz asma yaprağının içine 1 tatlı
kaşığı kadar bu içten koyun.- Alttaki gibi üstündeki katı katlayın.
- Sonra
sırasıyla yanları üst üste kapatıp elinizde parmaklarınızla; şekli dikdörtgen
olacak şekilde sarın. - Sardığınız dolmaları tencereye üst üste sıralar halinde dizin.
- Bir kâsede 1 yemek kaşığı salçayı sulandırın. İçine tuz katın.
- Sadece
yapraklara parlaklık vermesi için çok az miktarda sıvı yağ ekleyin. - Salçalı
suyu dolmaların üzerine gezdirin. - Suyu, dolmaların yarısına gelecek şekilde
ayarlayın. - Bu dolmanın özelliği biraz sulu olmasıdır. Yani bildiğimiz zeytinyağlı
dolma gibi olmayacak. - Dolmayı önce yüksek, sonra kısık ateşte pişirin.
- Servis
ederken üzerine sarımsaklı yoğurt dökün ve kızdırılmış tereyağı gezdirin.(
Yanında kuru soğan ya da taze soğan şiddetle tavsiye edilir )