Etkinliğimizin 15.tarifi özellikle düğünlerde
düğün yemeği olarak yapılan, ismini ve lezzetini neredeyse bilmeyenin olmadığı
keşkek yemeğimiz. Genellikle düğünlerde servis sırasında tepsilere konulur ve
ortası açılıp et yemeği (yahni) ile birlikte servis edilir. Malzemeler aynı
olmakla birlikte yapım aşamasında yöresel farklılıklar bulunmaktadır.
Etkinliğimize bu harika düğün yemeğimiz ile
katılan Şeyma Hanım’a teşekkür ediyorum.
Malzemeler:
- 1 kilo kemikli dana eti (biraz yağlı)
- 3 su bardağı keşkeklik buğday
- 1 adet büyük boy soğan
Sos için;
- 5–6 yemek kaşığı tereyağı
- Kırmızı Pul biber
Tavaya
5–6 yemek kaşığı tereyağını alıp kızartın üzerine isteğe göre pul biber ve
ilave ederek servis yapabilirsiniz.” Ben bu kez tereyağında 1 kâse dövülmüş
ceviz ve biraz pul biberi kızartıp servis yaptım. Denemenizi tavsiye ederim
demiş “ Şeyma Hanım.
Hazırlanması:
- Öncelikle buğdayı yıkayıp bir gece önceden
ıslatın. - Düdüklü tencereye (veya güvece) en alta ince doğranmış soğanı, üzerine
eti, buğdayı ekleyip tuzunu ve malzemelerin üzerini dört parmak geçecek kadar
suyunu ilave edip ağzı kapalı bir şekilde kaynatın. - Kaynamaya başladıktan sonra
tencereyi ocağın en küçük bölümüne alıp kısık ateşte en az 2 saat ağzı
açılmadan ve hiç karıştırılmadan pişirin. - Suyu az gelirse su ilave
edebilirsiniz. - Piştikten sonra büyük bir tahta kaşık yardımıyla kaşığın arka
kısmı ile buğdaylar ezilene kadar karıştırıyoruz. (buna güdellemek
deniliyor). - Bu aşama biraz zorlu olduğu için robottan yardım alabilirsiniz.
- Keşkeklik buğday ezilip etle birleşene kadar bu işleme devam ediyoruz.
- Servis
tabağına alıp üzerine sos gezdirip sıcak olarak servis edin.