Etkinliğimizin 14.tarifi Çorum’da çok sık yapılan bir hamur
işi olan haşhaşlı çörek. İlimiz buğday yönünden oldukça zengin olduğundan olsa
gerek çok fazla hamurlu lezzetler yapılır ve tüketilir.
Etkinliğimize
lezzetiyle herkesin beğenisini kazanan haşhaşlı çörek tarifimizle katılan
Nemide Hanım’a teşekkür ediyorum…
Malzemeler:
- 1s bardağı su
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 paket kuru maya
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un (6 su bardağı)
Hazırlanması:
- Derin bir karıştırma kabının içerisine ılık suyu, şekeri ve
mayayı alıp karıştırın ve kabarması için 10 dakika kadar bekletin. - Kabaran
mayanın içerisine ılık süt, sıvıyağ, tuz ve aldığı kadar un ilavesi ile kulak
memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. - Hamuru yarım saat kadar ağzı kapalı
olarak bekletin. - Mayalanan hamurunuzdan parçalar koparıp yağlanmış tezgâhta
hamuru elinizle açın. - İçerisine yağlı haşhaş sürüp rulo olarak sarın ve kendi
etrafında döndürüp tepsiye dizin. - Hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayın.
- En
son üzerine yumurta sarısı ve dövülmemiş haşhaş sürüp mayalanması için
bekletin. - 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.