Etkinliğimizin 13.tarifi özellikle Ramazan’da iftar sofraları
için hazırlanan bir tatlımız olan fısırık. İftar saatine yakın hazırlanır ve
şerbetlenerek günlük taze olarak tüketilir. Eskiden yapımında karbonat
kullanılıyormuş ama şimdilerde maya ile yapılıyor. Lokma tatlısından farkı ise
fısırığın daha yumuşak olması.
Etkinliğimize benim çok sevdiğim bu nefis tatlımız ile
katılan Ayşe Ş. Hanım’a teşekkür ediyorum…
Malzemeler:
- 2 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 1 adet yumurta
- 2 adet kesme şeker
- 1 su bardağı ılık su
- Bir tutam tuz
Kızartmak için; sıvı yağ
Şerbeti için;
- 2,5 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1/4 limon
Şekeri ve suyu bir tencereye alıp kaynatın.
Ocaktan inmesine yakın limon suyunu ekleyin.
Bir taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan
indirin ve soğumaya bırakın.
Hazırlanması:
- 1 su bardağı ılık suda 2 adet kesme şekeri
eritin, kuru mayayı ekleyip karıştırın ve mayalanmasını bekleyin. - Unu, mayalı suyu,
tuzu ve yumurtayı ekleyerek akıcı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun ve
kapağını kapatıp mayalanmaya bırakın. - Derin bir tencerede sıvı yağı kızdırın.
- Hamurdan
küçük parçalar kopararak kızgın yağın içerisine atın ve alt üst ederek
kızartın. - Kızaran hamurları soğuk şerbetin içine atın.
- Şerbeti çeken tatlıları
servis tabağına alın.