merhaba,
yeni bir haftaya , ısınacağını düşündüğüm havaya merhaba....
beni takip edip okuyan bütün herkese merhaba..
umarım hepimiz için güzel ve sıcak bir hafta olur...
bazen ne pişirsek diye düşünürken en basit ve leziz tarifleri erteliyoruz...yine böyle ne yapsam diye düşünürken tariflerim arasında da patates oturtma olmadığını farkettim....özellikle yemek yapmaya yeni başlayanlar için kolay bir tarif olduğunu düşünüyorum..
nerde okudum hatırlamıyorum ama AZ ÇOKTUR ASLINDA diye....cidden bazen az ve özlü şeyler o kadar çokturkiii...
Almanların dünya savaşından sonra ekonomilerini patates yiyerek düzelttiklerini okumuştum...aynı patates bizimde bir akşam öğünümüzü düzenledi...:))
ekonomiye yararını anlattımda insan sağlığı için faydalarından bahsetmemişim...ne ayıp...hemen araştırıp faydalarını paylaşıyorum sizinle...
* mideyi onarır
* susatmaz
* kansere karşı ilaçtır
* cinsel gücü arttırır
* kanı zehirlerden temizler
* patateste bulunan manganez cildi güzelleştirir
* kalp krizi geçirme riskini azaltır.
* yüksek tansiyonu ve damar tıkanıklığını önler
* damarlara esneklik sağladığından dolaşım yolu hastalıkları için faydalıdır.
* astım, romatizma ve alerji türü hastalıklara iyi gelir
* karaciÄŸer ÅŸiÅŸliÄŸini iyileÅŸtirir
* astım, romatizma ve alerji türü hastalıklara iyi gelir
* karaciÄŸer ÅŸiÅŸliÄŸini iyileÅŸtirir
* yorgunluğa karşı etkilidir.
* kabızlığı önler, hazımsızlığı giderir ve sindirime yardımcı olur. Bu nedenle gastrit, ülser ve kolit rahatsızlığı olanlara önerilir. Çiğ patates suyu ise mide ülseri için faydalıdır.
* ateşli hastalıklarda alna konulan çiğ patates dilimleri, ateşin düşmesine yardımcı olur ( hatırlarım annem biz küçükken yapardı....halka halka doğradığı patatesler tülbentle başa itina ile sarılırdı...)
* kabızlığı önler, hazımsızlığı giderir ve sindirime yardımcı olur. Bu nedenle gastrit, ülser ve kolit rahatsızlığı olanlara önerilir. Çiğ patates suyu ise mide ülseri için faydalıdır.
* ateşli hastalıklarda alna konulan çiğ patates dilimleri, ateşin düşmesine yardımcı
* patatesin 2.cinsi varmış...etli kısmı yeşil olanlar Avrupa'da hayvan yemi olarak kullanılıyormuş. eti sarı veya bekleyince beyazsa makbul olanmış...alırken hafifçe tırnağınızla kazıyınca sarı görürseniz hemen alın...
* yapısında bulunan B ve K vitaminlerinin kaybolmaması için loş yerde saklanmalı
* toprak altında yetiştiği için kullanmadan önce çok iyi yıkanması gerekir
* güzel patates kızartmaları için; yağ yanma seviyesine gelmeden ( üstünde buharlar çıkmadan ) biraz kızartıp çıkartın ve yaklaşık 5 dk beklettikten sonra tekrar kızartın...ben denemedim ama yakın bir arkadaşım biraz kızartıp soğutup buzluğa koyardı....gerektiğinde çıkartıp kızarırdı...o zaman fast foodlarda yediğimiz gibi oluyormuş...
* gerek kızartmalarda gerekse yemeklerde daha çabuk pişmesi için uzunlamasına doğramak gerekirmiş...demekki fast foodlar bunu biliyor...
* bütün dairenizi kızartma kokusunu almaması için yağa bir dal maydanoz atmak iyi olurmuş...
* patates kızarttığınız yağınız yeni ve bir kere daha kullanmak istiyorsanız 1 havuç rendeleyip içine koymanız gerekiyormuş ki havuç yanmanın zararlı etkilerini ortadan kaldırsın...
* patateslerimiz haşlarken veya kızartırken karbeyaz olması için bir kaşık sirke eklenmeliymiş...
bilgileri bu sayfadan aldım ...ne kadar güzel bilgiler edindim bende...:)))kesin uygulayacağım...
* 3 orta boy patates
* 200 gr kıyma
* 3 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 orta boy soÄŸan
* 1 kırmızı ya ada yeşil biber
* yarım yemek kaşığı domates salçası
* 1 tatlı kaşığı biber salçası
* 1 çay bardağı su
* tuz, karabiber
yapılışı:
* patatesleri soyup halka halka doğranıp, haşlanır.
* haşlanan patatesler bir tavaya alınıp, üzerine dökeceğimiz sos hazırlanmaye başlanır
* ince ince doğranan soğan ve biberler sıvı yağda pembeleşene dek kavrulur
* kıyma ilave edilip kıymamız da iyice pişirilir
* salçalarımızı ilave edip yaklaşık 3-4 dakika bütün malzemeler pişirmeye devam edildikten sonra 1 çay bardağı su ilave edilir
* karabiberini tuzunu kattığımız harcımızı haşlanan patateslerin üzerine döküp yaklaşık 15 dk kısık ateşte pişirilir.
* yanında pilav, cacık ve salata ile güzel bir öğün olur
AFİYET OLSUN