![]() |
EV YAPIMI YOĞURT |
eskiden büyüklerimiz hiç hazır yoğurt almazlarmış,evde taze inek sütüyle kendileri yaparmış.zaman geçtikçe hazır yoğurtların kolaylığna alıştıkça artık yeni nesil kadınlar yapmaz olduk.ama o yoğurtların içindeki katkı maddelerini
bir bilsek bir daha evimize sokmayız herhalde.birede şimdi açık sütler olmadığı için lezzetsiz olur diyede yapmıyor çoğu hanım.ama öyle değil işte aslında artık hepimiz biliyoruz ki açık süt çok zararlı yada yararsız.çünkü açık sütlerde direkt inekten alınıp satıldığı için birçok
bakteri var.mecbur kaynatmak lazım bu seferde bütün vitaminlerini kaybediyor.ben pastörize sütle yapıyorum.çokta güzel oluyor,hemde sağlıklı ve besleyici.eskiden bende yapmazdım,fakat oğlum doğunca 6 aydan sonra ek gıdaya başmam gerekiyordu ve doktor ilk gıdası ev yapımı yoğurt olsun dedi.ama ben yoğurt yapmayı bilmiyordum.doktorumuz hayır dedi öğreneceksin,sakın bebeğine hazır yoğurt yedirme dedi.bende denemelere başaldım,ama ilk başlarda pek başarılı olamadım.yılmadan devam ettim ve başardım.o günden beride yoğurt mayalıyorum.eğer sizinde küçük çocuğunuz varsa ve hatta bende katkı maddesi istemiyorum kendimde yerim diyorsanız işte tarifim ve püf noktalarım
MALZEMELER
1 litre pastörize süt
1 yemek kaşığı yoğurt
1-2 yemek kaşığıda yoğurt suyu
HAZIRLANIŞI
öncelikle sütümüzü ısıtıyoruz.kesinlikle kaynamayacak.çok sıcakta olmasın.serçe parmağınızı içine batırdığınızda 10'a kadar sayın eğer sıcaksa fakat elinizi yakmıyorsa tamamdır.çok ılık olmasın mayalanmaz yada çok geç mayalanır.çok sıcakta olursa ya yoğurdunuz kesilir yada yoğurdunuz çok ekşi olur. yani en önemli nokta sütün sıcaklığını ayarlayabilmek.diğer taraftan bir kasede 1 yemek kaşığı yoğurdu ,yoğurt suyuyla iyice çırpalım,hiç tortu kalmasın.burada yoğurt suyu kullanmamın sebebi hazır yoğurtların çok katı olması ve çırpmak zor oluyor.ama ilk mayalandıktan sonra ikincisinde kendi yoğurdunuzla yaptığınızda böyle bir işleme gerek kalmayacak zaten.istene sıcaklıktaki sütümüzü mayalayacağımız yere alalım ve sabitleyelim,çünkü yerinden asla oynamyacak.sonra çırptığımız yoğurdu alıp,sütten birkaç kaşık yavaş yavaş ekleyerek karıştıralımki kesilmesin.sonra yoğurdu sütün içine ilave edip sütü fazla hırpalamadan karıştırıp kapağını kapatalım.üzerini dikkatli bir şekildeörtelim,mesela bir battaniyeyle örtebiliriz.ne kadar sıcak ortamda olursa okadar çabuk mayalanır.ortamın sıcaklığına göre 3-4 saat bekletelim.mesela yazın 2,5 saate mayalanıyor,ama kışık 4-5 saate ancak mayalanıyor.çokta fazla bekletmeyin ki yoğurdunuz ekşimesin.sonra mayalanan yoğurdumuzu hiç sallamadan dikkatli bir şekilde alalım ve buzdolabında bir yere sabit bir şekilde koyalım oynatmazsak daha iyi olur.en az 24 saat dinlendirelim çünkü;yoğurt buzdolabında beklemezse tam mayalanma işlemini gerçekleştiremez.buzdolabında bekleme işlemide bittikten sonra tüketmeye başlayabilirsiniz.ikinciye mayalayacağınız zamanda yoğurdunuz azalmaya başladığında trkrar aynı işleleri tekrarlayın.
NOT: ilk yoğurdunuzu prebiyotik yoğurtla yaparsanız,yoğurdunuzda o özellikleri taşıyacaktır,yani prebiyotik olacaktır.ilkinde onunla mayalamanız yeterlidir.
AFİYET OLSUN....