Malzemeler :
1 kilo hamsi
1,5 yemek kaşığı kuş üzümü
1,5 su bardağı pirinç (osmancık)
1 adet kuru soÄŸan
1 yemek kaşığı tereyağı
1,5 yemek kaşığı çam fıstığı
karabiber, Tuz
1 su bardağı su
1 kahve fincanı sıvı yağ
yenibahar Tarçın
Yapılışı :
Hamsileri temizleyip kılçıklarını çıkartalım. Pirinci yıkayalım, suyunu süzelim. Kuru soğanı incecik doğrayalım. Kuş üzümünü yıkayalım. Çam fıstığını sıvı yağda biraz sarartalım, üzerine soğanı ilave edelim, kavuralım. Yıkanmış pirinci de katıp 3-4 dak. daha kavuralım. Kuş üzümünü de unutmayalım. Yeni bahar ve tarçın serpiştirelim bir tutam.
Bir iki karıştırıp ılık su ve tereyağını ilave edelim. Kapağını kapatalım, suyunu çeksin. Ocaktan alalım bırakalım demlensin. Pişireceğimiz kaba -ben güveç kullandım- hamsilerin yarısını iç kısımları size bakacak şekilde sıkıca yerleştirin.
Demlenen pilavı hafifçe karıştırıp hamsilerin üzerine yayalım. Hamsileri taşmayacak şekilde yerleştirin. Kalan yarım hamsileride üzerine dış kısmı size doğru yerleştirin. Pilavın her tarafı hamsilerle kapansın. 170 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Servis tabağına ters çevirerek sıcak olarak sunalım.