Hünkar Tacı
Temmuz 10, 2014
Günaydın,hayırlı sabahlar herkese.
Bir günlük aradan sonra günün tarifi ve günün menüsü ile kaldığımız yerden devam ediyoruz.Bugün sizler için davet sofralarına yakışır,nefis bir o kadar da pratik bir lezzet hazırladım.Tarif, çok eski yemek dergilerini karıştırırken elime geçmişti,ilk adı sonra da görüntüsü dikkatimi çekmişti.Adı Hünkar tacı ama bana taçtan çok bir sarığı anımsattı ise de ben orjinal adına sadık kalmayı tercih ettim :)
Oldukça doyurucu,nefis bir ana yemek,mutlaka deneyip tatmalısınız.Zaten patates ve köfte bir araya geldiyse çok da söze gerek yok diye düşünüyorum.
Günün menüsüne ve sahur önerime göz atmayı unutmayın !
Şimdiden Hayırlı İftarlar...
Diğer Köfte tariflerime Buradan ,İftar önerilerime Buradan ,İftar menülerime Buradan ulaşabilirsiniz.
14. Gün menüsü
Hanımağa çorbası
Hünkar tacı
Yoğurtlu semizotu salatası
Zeytinyağlı biber dolması
Fincanda kayısılı,fındıklı güllaç
Sahur önerisi;
3-2-1 Poğaça
Hünkar Tacı
6-8 kişilik
MALZEMELER
Köftesi için:
500 gr. köftelik kıyma
4 dilim bayat ekmek
2 yemek kaşığı küp küp kesilmiş tereyağı
1/2 su bardağı süt
1 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı ketçap
tuz
karabiber
pul biber
Patates püresi için:
5 adet orta boy patates (büyük boy kullanırsanız 3 adet yeterli olacaktır)
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz
karabiber
Üzerine:
rendelenmiş kaşar peyniri
pul biber
HAZIRLANIŞI
Öncelikle patates püresi için,patatesleri kabukları ile birlikte haşlanmaya bırakın.
Diğer taraftan bayat ekmekleri ıslatıp bir süre bekletin,fazla suyunu sıkın ve derince bir kaba ufalayın.Kıymayı ve diğer köfte malzemelerini de üzerine ekleyip güzelce yoğurun.Yoğurduğunuz köfte harcını küçük,yuvarlak bir fırın tepsisine ortasını boş bırakarak halka şeklinde yerleştirin.Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında her yeri kızarana kadar pişirin.
Köfte pişerken,yeteri kadar haşlanan patatesleri ocaktan alın,suyunu süzün.Çok bekletip ,soğutmadan kabuklarını soyup,ezin.Tereyağı,tuz,karabiber ve rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın.
Pişen köfteye fırından alın,fazla yağını süzün ve düz bir kapak ya da tabak yardımı ile servis tabağına alın,tıpkı hamsi tava ya da tava böreklerinde olduğu gibi (eğer başka yöntemlerle almaya çalışırsanız kopmalar olabilir ).Ortasına patates püresini dilerseniz kaşıkla yerleştirip düzeltin,dilerseniz krema sıkacağı ile sıkın.Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve pul biber serpip sıcak olarak servis edin.
Not: Köfte için az yağlı kıyma kullanmanız gerekiyor bu nedenle 2 kaşık tereyağ çok diye düşünmeyin ki orjinal tarifte iki misliydi ben azalttım.Sizlere de az yağlı kıyma ile yapmanızı öneririm,ama olur da kıymanız fazla yağlı olursa tereyağ miktarını biraz azaltabilirsiniz ama lezzetini artırmak için az da olsa mutlaka kullanın,zaten fazla yağını dışarı kusuyor.Fazla yağını süzerek servis edin.
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
Tags