Es selamü aleyküm dostlar .
yine bir tezatla geldim karisiniza :) mutfaklarda cok fazla yer edinmeyen turp, aslinda cok güzel bir potasyum ve demir kaynagidir .eser miktarda yagda barindirir ve icersindeki bu yaglar gribal enfeksiyonlarda özellikle cok yararlidir. beyni temizleyen bir gidadir .cin yagi olarak bilinen ve genelde bas agrisi icin sakaklara sürülen yagin ham maddesidir turp.
mümkün mertebe tüketilmesi gerek dostlar .tek kusuru guatiri biraz baskiladigi icin, tuz miktari arttirarak yenmeli .salata olarak tüketiliyor mutfaklarimizda .evelki gün neden olmasin deyip giristim .elhamdülillah utandirmadi ve sevildi esimde kizimda iki tabak yediler .
ilerleyen günlerde baskaca tarifleride bas rol oynayacak insAllah
turmu ?? yemekmi ?? evet
malzeme
750 gr turp
2 orta boy havuc
2 orta boy kuru sogan
200 gr kiyma
2 tane domates
1 yemek kasigi biber salcasi
1,5 su bardagi su
3 yemek kasigi kapari
2 yemek kasigi sirke
tuz karabiber
bir tutam maydanoz
yarim cay bardagi siviyag
öncelikle turpu havucu yikayip soyalim turpu yarim parmak kalinliginda havucuda ayni ebatlarda dograyalim
tencereye siviyagi ,kiymayi yarim ay seklinde dogradigimiz kuru sogani koyup. ocakda
kiyma suyunu salip cekene kadar kavuralim sogan ile birlikte, fazla kurumasina firsat vermeden
salcamizi ekleyelim bir kac kez karistirip
dogradigimiz turpu ve havucu ilave edelim tuz karabiber serpistirelim
simdi bana kizmayin
bu ne diye. kapari bitkisinin tuzundan faydalandim ve turpa essiz bir lezzet katti .bastada belirttigim gibi guatiri baskilayan turpu, kaparinin tuzu ile esitlemis oluyoruz. kapari ayni zamanda peygamber efendimizin (S.a.v ) tavsiye ettigi bir ottur .sirke icinde reonlarda cam kavonozlarda satilir tuza basilmis olanlarida mevcuttur .özellikle kadinlar ve cocuklar icin cok faydalidir demir yüklüdür
kaparimizden üc yemek kasigi tenceremize ekliyoruz 2 yemek kasigida sirkesinden
tencerenin kapagini kapatip 2-3 dakika pisiriyoruz bu haliyle
domatesin kabuklarini soyup cekirdeklerini ve suyunu cikarip iri parcalar halinde tenceremize dogruyoruz, üzerine suyu ekleyip kapagini kapatarak tenceremizi
orta ateste yaklasik 20-30 dakika pisiriyoruz
tuzu ve karabiberi kontrol etmeyi ,unutmuyoruz
okadar demir aldik c vitamini olmadan emilimi oldukca zor.
dogradigimiz maydanozu sicak tenceremize ekleyip, kapagini kapatiyoruz .dinlenme sürecinde maydonozlar ezilmeden rengini kaybetmeden servise sunulacak insAllah
ben denemeye deger diyorum ;) tarif bana ait .afiyet sifa olsun dualara talibim dostlar
Muhabbetle