AYVA TATLISI (KATKISIZ) |
Herkese merhabalar.
Dünkü Ayvalık yazımdan sonra bugüne en çok ayva tatlısı yakışır diye düşündüm.Hem tam mevsimi iken paylaşmış olmak hem de sanki dünkü yazının devamı havası vermek,ya da onun gibi bir şey işte :)
Ayva tatlısını sevmeyen çok azdır,aynı zamanda katkısız güzel bir ayva tatlısı yapabilen de çok azdır.En azından benim bir çok takipçim ve çevrem de durum böyle.Tadı güzel olsa rengi tutmuyormuş,hadi rengi biraz kızardı bu defa da tadı ve kıvamı olmuyormuş.Aynı sorunu sizde yaşıyor musunuz bilmiyorum?ama eğer iyi bir ayva tatlısı yapmak istiyorum ama olmuyor diyorsanız,şuan doğru yerdesiniz :)
Hep söylerim,eşimin tatlı konusunda damak tadına çok güvenirim.Ayva tatlım için yaptığı yorumunu ise buraya yazmadan geçemeyeceğim,''hayatımda yediğim en güzel tatlı'' yorumunu yaptı ki,sahiden tatlı sevmeyen ben bile çok sevdim.Deneme yanılmalarımı saymazsak benim tatlılarım zaten güzel olur ama ayva tatlısıyla zirve yapmıştım :)
Diğer şerbetli tatlı tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.
![]() |
AYVA TATLISI (KATKISIZ) |
2 adet orta boy ayva
1,5 su bardağına yakın su
1 adet çubuk tarçın
2 su bardağı toz şeker
ceviz kırıkları
kaymak
AYVA TATLISI (KATKISIZ) |
HAZIRLANIÅžI
Öncelikle ayvaları yıkayıp,kabuklarını soyalım,çekirdek yuvasını da olduğu gibi çıkarıp hepsini bir kenarda bekletelim.Ayvanın hiç bir şeyini atmıyoruz,kabuğunu,yuvasıyla birlikte çekirdeklerini de pişirirken renk vermesi için kullanacağız.Önce kabukların büyük bir bölümünü tencerenin dibine serelim.Üzerine ayvaları yerleştirip,kalan kabukları,çubuk tarçını,çekirdekleri boş kalan yerlere yerleştirip suyunu ekleyelim ve orta ateşte kaynamaya bırakalım.Su bir taşım kaynadıktan sonra eşit bir şekilde toz şekerini de dökelim ve kapağını kapatıp,en kısık ateşte pişmeye bırakalım.Ben yaklaşık 1 saat 45 dakika pişirdim,sizinki de üç aşağı beş yukarı aynı sürede pişecektir,çünkü rengini ve kıvamını ancak bu sürede alıyor.Ara ara mutlaka kontrol etmeliyiz,altındaki kabuklara rağmen,suyunu çekip dibi tutmasın.Gerçi ben o halini daha çok severim ya o da ayrı :)
Arada şerbetten ayvaların üzerine dökmeyi ihmal etmeyin,ben ayvaları hiç alt üst etmiyorum,yani çevirmiyorum.Kısık ateşte piştiğinden, bu kadar sürede üstü de pişiyor,sizin de çevirmenize gerek yok.
AYVA TATLISI (KATKISIZ) |
Tatlımız piştikten sonra dikkatlice cam bir servis tabağına ya da bir borcama alalım, şerbetini de üzerine dökelim ve soğumaya bırakalım.
Ortasına bir top kaymak koyup (ben dondurma kaşığıyla koydum,daha şık oldu ) cevizle süsleyip soğuk olarak servis edelim.
Not: Tatlının lezzeti ayvanın kalitesiyle birebir orantılıdır,mutlaka kaliteli ve çok ekşi olmayan,saman dediğimiz yapıda olmayan bir ayva seçmelisiniz.Eğer ayvanız çok ekşiyse biraz daha şeker ilavesi isteyebilir.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi