BOŞNAK TATLISI |
Herkese merhabalar.
Bugün de,yazdan kalma güneşli ,güzel bir hava var dışarıda.Sanırım artık güneşin son demlerini yaşıyoruz,fazla sürmez bizi kendine hasret bırakmaya başlar.Dışarıda olmadığım sürece kış mevsimi çok severim aslında,özellikle kış akşamlarını.Uzundur kolay kolay gece olmaz.Çay'ımla,çerezimle tembellik yapmayı çok severim.Ama dediğim gibi evde olduğum zaman seviyorum kışı,hele de İstanbul gibi bir şehirde kış dışarıda çok zor geçiyor.
Şuan konuyu nasıl bağlasam diye düşünüyorum ama bir türlü bulamadım,kıştan tatlıya nasıl geçeyim bilemedim ,)Aslında geçerim de azıcık daha konuyu uzatmam gerekecek,bunu da istemiyorum,derken bağladım gitti işte,)
Takip edenler bilir Bayram sofram'da bir tatlı vardı,işte bu o tatlı,yayınlamam için çok istek geldi ancak bir türlü sıra gelmedi.Çok beğenildi,hatta tam puan aldı,deneyin derim.
Bu arada ben boşnak değilim,sahiden boşnak'lara özgü bir tatlı mı? onu bilemiyorum.Tarif ,Annem'den aldığım çok eski bir yemek dergisi'ne ait,bende o'nun yalancısıyım.Bu boşnak tatlısı değil,biz bunu daha değişik yaparız gibi tepkilere karşı önceden gardımı da aldığıma göre artık tarife geçebilirim ,)
Diğer şerbetli tatlı tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.
MALZEMELER
250 gr tuzsuz tereyağ
3 adet yumurtanın sarısı
1 tutam tuz
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un (elenmiş)
içine:
1/2 su bardağından bir parmak fazla dövülmüş ceviz
1/2 tatlı kaşığı tarçın
1/2 tatlı kaşığı hindistan cevizi
üzerine:
1 adet yumurta sarısı
toz antep fıstığı
hindistan cevizi
şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1/4 limonun suyu
BOŞNAK TATLISI |
HAZIRLANIŞI
Öncelikle yumurta sarılarını ve eritip,soğuttuğumuz tereyağını derin bir kaba alalım.Bir tutam tuz ilave ve kabartma tozunu ilave edip,elenmiş unu yavaş yavaş ekleyip karıştıralım.Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un ekleyip yoğuralım.
Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp,elimizle yuvarlayalım ve elimizle açabildiğimiz kadar açalım.Karıştırdığımız dövülmüş ceviz,hindistan cevizi ve tarçın karışımından içine 1 tatlı kaşığı kadar koyup dikkatlice kapatalım.Ek yeri alta gelecek şekilde düzeltip yağlanmış tepsiye aralıklarla dizelim.Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi tekrar edelim.Üzerine yumurta sarısı sürüp 190 dereceli fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim.
Tatlıları fırına atmadan önce şerbetimizi ocağa alalım ki tatlı pişip,ılıyana kadar şerbette ılısın.Şekeri suyu bir tencereye alıp kaynatalım.5 dakika kadar kaynadıktan sonra limon suyunu ilave edip ocaktan alalım ve ılımaya bırakalım.
Pişen tatlılarımızı da fırından alıp ılımaya bırakalım.Dikkat edelim tamamen soğumasın.Tatlıda ,şerbette mutlaka ılık olmalı,bu nedenle pişme vakitlerini iyi ayarlamak gerekiyor.Ilıyan tatlıya ,ılık şerbeti döküp,üzerini başka bir tepsiyle kapatalım ve şerbetini çekmeye bırakalım.Şerbetini yeteri kadar çeken tatlımızı üzerine antep fıstığı ve hindistan cevizi döküp servis edelim.
AFİYET OLSUN...