yine bir börek tarifi ile karsinizdayim .
fülüt pohacayi yaptigim gün kizkardesimin yapmis oldugu bir yorum, beni bu tarifi üretmeye yönlendirdi .umarim onun isine yarar ,zira icime ukte oldu
ben sizler icin patatesli ve peynirli yaptim
bacim gibi alerjisi olanlar kiyma karisimi ile yapabilirler .
bu alerji nedir yada tolerans saglayamama durumu nedir ? bu test icin detayli bilgiler verecegim linkte fazlasi ile mevcut dostlar
kizkardesimin bu sene türkiyede yaptirmis oldugu york testinde ortaya cikan sonuclar söyle idi
kayisi ( cok severdi kendileri )maya ve peynir .durumu ne kadar zor :(
ki düsünün bizim mutfagimiz mayasiz olurmu? peynirsiz olurmu ? .
mecbur olursa olur olmak zorunda
aslinda boyutu cok riskli bir alerji degil . ama vucudumuza biraktigi izleri dikkate alirsak hayatimizi ona göre yönlendirmemiz gerekir .york testini merak edenler icin buraya link birakiyorum ordan bilgilenebilirler .
gelelim böregimizin tarifine belirteyim mayasiz bir hamur haliyle kitir bir börek
malzeme
1 cay bardagi yogurt
1 cay bardagi siviyag
1 cay bardagi ilik su
1 yumurta
yarim pk kabartma tozu
yarim cay kasigi karbonat
2 yemek kasigi limon suyu
tuz
aldigi kadar un yaklasik 650 gr aliyor
ic malzemesi
kiymali harc icin
500 gr kiyma
2 adet kurusogan
yarim bag maydanoz
3-4 yemekkasigi siviyag (kiymayi kavurmak icin )
tuz karabiber
peynirli patatesli harc icin
250 gr beyaz peynir
3 adet ortaboy patates
tuz karabiber
hamurlari yaglamak icin yaklasik bir su bardagindan biraz fazla sivi yag
üzerine sürmek icin bir yumurtanin sarisi ve susam,cörekotu vs
bir öneri daha özellikle bacima ;) kiymanin icine patatesi ekleyip peyniri cikarabilirsiniz
yapilisi
hamur malzemelerini bir kaba koyup yoguralim yarim saat dinlendirelim
yaklasik yumurta büyüklügünde bezelere ayiralim 18 tane cikiyor
bir bez altinda isleme hazir bekletelim
kiymali harcin hazirlanmasi icin bir tavaya kiymayi ,yagi ,yemeklik dogradigimiz soganida koyup orta ateste kavuralim cok kurutmayalim altini kapatip icersine karabiber tuz ile tadlandiralim ve maydanozu dograyalim
patatesli harc icinse
peyniri bir kaba ufalayalim patatesleri soyup rendenin iri tarafi ile rendeleyip karistiralim tuz ve karabiber ekleyelim arzu ederseniz maydanoz da ekleyebilirsiniz .
bezemizi oklava ve un yardimi ile yaklasik 30 cm capinda yuvarlak acalim
firca ile heryerini bol yaglayalim
harcimizdan serpistirelim oklavayi harcli haliyle ceke ceke saralim
ne kadar sararsak okadar kat olacak böreginizde ;)
sarma islemi bitince oklavanin bir kenarindan siyirarak cikaralim büzgülü haliyle dikkatlice kaldirip yagli kagit serilmis tepsiye dizelim bu islemlere baslamadan evvel firinimizi 180 dereceye isittik degilmi ??
tüm bezelere ayni islemi uygulayip üzerlerine yumurta sarisi ve yag karisimi sürüp susam serpelim
isittigimiz firinimizda kizarincaya kadar pisirelim .
yanina siter cay ister ayran sükür ile birlikte sifa olmasi dilegiyle dua ederek haydi bismillah
Tarif bana ait afiyet olsun dualara talibim dostlar