FIRINDA KARNIYARIK
Ekim 10, 2012
Herkese merhabalar.
Bugün nefis mi ? nefis bir patlıcan yemeğimiz var.Bizim evin en sevilen patlıcan yemeğidir.Her gün yapsam kimse itiraz etmez.Kimse itiraz etmez deyince sanki çok kalabalık bir topluluktan bahsediyormuş gibi oldum,halbuki hepi topu 2 kişiyiz :) Tabi Yağız'ı saymıyorum o şimdilik patlıcandan uzak duruyor.Aslında bu da benim suçum,içinde nikotin var diye çocuğa hiç yedirmedim.Şimdi de o yemiyor ama her Türk gibi o da eninde sonunda doğru yolu bulup,patlıcanın en lezzetli sebzelerden biri olduğunu anlayacaktır :)
Eminim hepinizin evinde pişmiştir,pişmektedir ama birde benden okuyun bakalım nasıl yapıyorum ?
MALZEMELER
5 adet patlıcan
kızartmak için sıvı yağ
iç harcı için:
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 büyük boy kuru soğan
1 diş sarımsak
400-450 gr kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz
tuzot
pul biber
değirmende çekilmiş karabiber
1/4 demet maydanoz
sos için:
1 yemek kaşığı salça
1 küçük kase su
tuz
üzerine:
çeri domates
çarliston biber
HAZIRLANIÅžI
Öncelikle patlıcanlarımızı pijama şeklinde soyup,bıçakla birkaç delik açıp tuzlu suda 30 dakika kadar bekletelim.Suyunu süzüp,sıktığımız patlıcanları kızgın yağda kızartalım.Kızaran patlıcanları hemen soğuk su dolu bir kaba atalım.Bu şekilde fazla yağını suya kusacaktır. Su ısınınca değiştirmeyi unutmayalım.Ardından kağıt havlu üzerinde fazla suyunu alıp,kurulayalım.
Diğer taraftan iç harcı için yağımızı tencereye alıp ısıtalım, kıymaları ekleyip kavuralım,yemeklik doğranmış soğan ve sarımsakları da ekleyip kavurmaya devam edelim.Onlarda kavrulunca salçasını ilave edip biraz daha çevirdikten sonra ,en son tuz ve baharatlarını da ekleyip altını kapatalım.
Ocaktan aldığımız harca ince kıyılmış maydanozları ekleyip iyice harmanlayalım.Kızaran patlıcanları fırın tepsisine alalım ve tam ortasından altını delmeden keselim.İç harcını patlıcanlara eşit bir şekilde paylaştırıp,üzerini çeri domates ve biberle süsleyelim.
Sosu için tuz salça ve suyu iyice çırpıp tepsiye dökelim.su miktarı patlıcanların 2 parmak altında olsun en fazla.Çokta az olmasın çünkü fırında pişerken suyunu çekip kurur.Sosunu da döktükten sonra 200 dereceli fırında patlıcanlar iyice yumuşayana kadar pişirelim.
Sıcak olarak servis edelim.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
Tags