Adını sık duyduÄŸum, bir Çerkez hamur iÅŸi olan Velibah’ı yapmaya baÅŸladığımda anladım ki aslında Çorum’da sıkça yapılan mayalıya çok benziyor. Hamurunda kullanılan malzemeler aynı, aradaki tek fark patateslerin hamurun içerisine deÄŸil arasına konularak piÅŸirilmesi. İçerisine patates ilave edilen tüm hamur iÅŸleri gibi Velibah da çok lezzetli oluyor…
Malzemeler:
- 4 su bardağı HATAP UN
- 1 tatlı kaşığı instant maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım tatlı kaşığı şeker
- Aldığı kadar ılık su
Patatesli iç malzemesi;
- 4 orta boy patates
- 2 yemek kaşığı erimiş tereyağı
- Tuz
Haşlanmış patatesleri rendeleyin ya da ezin. İçerisine tuz ve erimiş tereyağı ilave edip karıştırın.
Hazırlanması:
- Un, maya, tuz ve şekeri bir kaba alıp karıştırın.
- Unun içerisine ılık suyu yavaş yavaş ilave ederek hamur yoğurun.
- Hamuru 20 dakika kadar dinlendirin.
- Dinlenen hamuru 8 eşit parçaya (bezeye) ayırın.
- Her bezeyi avuç içinizin büyüklüğünde elinizle açın.
- Ortasına hazırladığınız patatesli iç malzemesinden koyup bohça şeklinde kapatın.
- Ters çevirip un serpilmiş tezgâhta merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açın ve teflon tavada arkalı önlü pişirin. İsteğe bağlı sıcakken tereyağı ile yağlayabilirsiniz.