ÇİLEKLİ GÜLLAÇ |
Yine yeni bir menü yada mönü ve yine yeni bir tarifle kendi adıma başlatıyorum haftayı.Tarif geçen hafta yayınladığım bu sofradan.
Nefis çilekli bir güllaça ne dersiniz ?
bence evet deyin!
Peki çileği nereden bulacağız? tabiki benim gibi dondurulmuş kullanacaksınız,ee mecbur,benim buzluğumda mevsiminde koyduğum çileklerim vardı onlarla yaptım,eğer sizin buzluğunuz da yoksa hazır satılanlardan kullanabilirsiniz.Hafif ve mis gibi kokan bir güllaç oldu,en azından alternatif bir tarif,eğer güllaç seviyorsanız mutlaka deneyin derim.
Diğer güllaç tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.
Hepinize şimdiden bereketli iftarlar.
25.GÜN İFTAR MENÜSÜ
SÜTLÜ ISPANAK ÇORBASI
ETLİ ENGİNAR DOLMASI
TAZE FASÜLYE DİBLESİ
ÇİLEKLİ GÜLLAÇ
Sahurda ne yapayım diye düşünüyorsanız işte benden size nefis bir tavsiye LALANGA yapın derim.
Tüm iftar önerilerime BURADAN ,tüm sahur önerilerime de BURADAN ulaşabilirsiniz.
ÇİLEKLİ GÜLLAÇ
ÇİLEKLİ GÜLLAÇ |
6 adet güllaç yaprağı
1 lt süt
1 kase çilek (doğranmış,suyu süzülmüş)
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı kadar pudra şekeri
fındık kırıkları
hindistan cevizi (isteğe bağlı)
toz antep fıstığı
süslemek için:
vişne
toz antep fıstığı
fındık kırıkları
HAZIRLANIŞI
Öncelikle süt ve şekeri karıştırıp ocağa alalım ve kaynama noktasına gelmeden ocaktan alalım.Yani kaynar değil sıcak olacak.
(Ben altı yufkayla yaptım ama, yüksek olsun diye küçük tepside yaptığım için kırarak yerleştirdim.6-7 kişiye rahat yetiyor,yok ama siz ben daha fazla misafir ağırlayacağım ya da çok severiz derseniz o halde 11-12 yaprağın sığabileceği daha büyük bir tepsiyle yapın)
Ama ben derim ki az yapın taze olarak aynı gün tüketin,yani misafir yoksa 6 yaprak bile çok geliyor.Neyse efendim kaldığımız yere dönelim,yufkayı 2-3 parçaya bölüp tek tek tepsiye dizelim ,her yufka tepsinin başka bir bölümünü kaplasın ve üzerine 2 kepçe kadar sıcak süt dökelim.Sonra elimizle biraz pudra şekeri ve hindistan cevizi serpip diğer yufkayı serelim,yine süt,pudra şekeri serpelim.Yufkaların ortasına gelene kadar aynı işlemleri tekrar edelim.Yufkaların ortasına geldiğimizde,süt ve pudra şekeri dökülmüş yufkanın üzerine doğranmış,suyu süzülmüş çilekleri yerleştirelim,toz antep fıstığı ve fındık kırıklarını da serpip diğer yufkaları da süt ,pudra şekeri serperek yerleştirelim ve en son kalan sütü de üzerine boca edelim.
Üzerini fındık kırıkları ve toz antep fıstığıyla süsleyip buz dolabında dinlendirelim.En son servis yaparken taze vişneyle süsleyip soğuk olarak servis edelim.
Not: güllaç çok çabuk tadı bozulan bir tatlıdır mümkünse aynı gün tüketilmelidir,,miktarını ona göre ayarlamalısınız.
Not: normalde 5 yaprağa 1 kg süt kullanılır ancak çok fazla sulu olduğu için ben 6 yaprakla yapıyorum,7 yaprakla da denedim o da biraz kuru geldi,bana göre en ideal 6 yaprağa 1 kg süt.
Ama siz ben çok sütlü severim sütün içinde yüzsün derseniz o zaman size 5 yufkaya 1 kg süt öneririm.
Not: ben pudra şekeri ve şeker miktarını kendime göre ayarladım,dilerseniz azaltabilir yada çoğaltabilirsiniz,ama bu şeker miktarı bence ideal,belki pudra şekerini daha az yada çok serpebilirsiniz.
Not: dilerseniz sütün içine bir miktar gül suyu döküp güllaçınızın gül suyu kokmasını sağlayabilirsiniz.
Not: çileğin suyunu çok iyi süzmelisiniz yoksa güllaçınız pembe renge boyanabilir,ve tabi çok sulu olabilir.
ÇİLEKLİ GÜLLAÇ |