KARAKÖY BÖREĞİ (BAKLAVA YUFKASIYLA) |
Herkese güzel bir gün diliyorum..
Bugün maç soframızın son tarifini getirdim size,ama ne tarif !
Hafif tatlı nefis bir börek,üstelik baklava yufkasıyla oldukça da pratik.Tarifi yine sevgili müge'den alıp kendime göre uyarladım,adına da kıymalı börek demiş ama içeriğinde karaköy böreği olarak geçiyor bende o adı kullanmak istedim.Ben malzemeyi biraz daha bol kullandım,eşim sonra laf ediyor malzemeden kaçmışsın diye,özellikle mayalı tariflerde çok dinliyorum bu yakarışları.
Anlatıyorum anlatıyorum ama anlamıyor!
diyorum ki ;ben bol koyuyorum ama mayalı hamur şişip kabarınca harcı içinde az gibi görünüyor (ayıptır söylemesi,genelde mayaladığım herşey devasa bir boyuta ulaşır da:)
Kendimi de araya sıkıştırıp böyle överim işte ben :)
Neyse efendim sadede gelirsek,mutlaka deneyip yenmesi gereken nefis bir lezzet.
Diğer börek tariflerime BURADAN ,arkadaşlarımdan denediğim diğer tariflere de BURADAN ulaşabilirsiniz.
MALZEMELER
12 adet baklavalık yufka
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
iç harcı için:
400 gr kıyma
4 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı kuş üzümü
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
değirmende çekilmiş karabiber
1 adet kesme şeker
üzerine:
1 adet yumurta sarısı
susam
HAZIRLANIŞI
Öncelikle iç harcını hazırlamak için bir tavaya sıvıyağı alıp ısıtalım ve kıymayı ekleyip kavuralım,ardından yemeklik doğranmış soğanı ekleyip soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavurmaya devam edelim.Tuz,karabiber ve kesme şekeri de ekleyip karıştırıp ocaktan alalım.En son 10 dakika kadar ılık suda beklettiğimiz kuş üzümlerini de ekleyip karıştırıp soğumaya bırakalım.
Diğer taraftan baklavalık yufkanın bir katını serip fırça yardımıyla bir miktar yağ sürelim,ikinci yufkayı serelim ona da yağını sürüp üçüncü yufkayı serelim ve yağlamadan iç harçtan her yerine eşit şekilde nohut büyüklüğünde serpiştirelim.
(yani uzunlamasına şerit şeklinde değil,tüm yufkaya aralıklarla nohut büyüklüğünde koyacağız)
Ardından dikkatli bir şekilde çok sıkmadan rulo yapalım.Kalan yufkalara da aynı işlemleri uygulayıp,yağlanmış fırın tepsisine dizelim ve her bir ruloyu eşit dört parça olacak şekilde keselim.
Üzerine yumurta sarısı sürüp,susam serpip önceden ısıtılmış 170-180 dereceli fırında altı üst nar gibi kızarana kadar pişirelim.
Sıcak olarak servis edelim,çıtır çıtır mis gibi yiyelim :)
Not: ben tatlı börek sevmem derseniz kesme şekeri atmayıp üzümünüde biraz azaltabilirsiniz,ama o zaman da
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi