Herkese mutlu,huzurlu bir gün diliyorum..
Bugün yedi tepeli şehrin,benim doğduğum,yaşadığım her şeyine rağmen asla kopamayacağım ,istanbul'un fethinin 559.yıldönümü,bu özel günü kutluyor FatihSultan Mehmet'i saygıyla anıyorum,Allah gani gani rahmet eylesin.
“Kostantiniye (İstanbul) muhakkak fethedilecektir.Onu fetheden emir ne güzel emir; onu fetheden ordu ne güzel ordudur.”
Demiş peygamber efendimiz (Sav) bir hadisinde,ne de güzel demiş.
....................
Bugün gelmeyen yaza inat içinizi açacak bir tarif getirdim sizlere.
Yine gök gürültüleriyle başladık güne,bakalım ne kadar sürecek bu havalar,gerçi ben yazı çok sevmem kış çocuğuyum ama kapalı havaların ruhumu kararttığı gerçeği de ayrı bir durum.
Neyse efendim geçelim fotoğraftaki güzelliğe,ne kadar şık değil mi?
Bayılıyorum ben bu görüntüye ama her güzelin bir kusuru vardır ya,bu güzelinde bir kusuru var malesef.
Servisi çok zor oluyor.şık dilimler kesmek oldukça güç,hamur keserken kırılıyor,aslında bu tüm tart hamurları için geçerli bir durumdur,bunu önlemenin en etkili yolu küçük tartoletler olarak yapmak,dilerseniz aynı tarifi tartolet olarak da uygulayabilirsiniz,tercih size kalmış diyorum ve geçiyorum tarifime.
tart hamuru için:
2,5 su bardağı un (250 gr)
1 adet büyük boy yumurta
125 gr tuzsuz tereyağ (soğuk olmalı)
1 çay bardağı pudra şekeri (60 gr )
6-7 damla vanilya esansı yada 1 adet vanilin
1 çay kaşığı kabartma tozu
krema için:
3 Su bardağı (600 ml.) Süt
2 Çay bardağı toz Şeker
1 Çay Bardağı Un
2 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Mısır Nişastası
1 Adet Yumurta Sarısı
1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
üzerine:
taze çilek
toz antep fıstığı
Dilerseniz ilave olarak jöle de yapabilirsiniz.
HAZIRLANIŞI
tart hamurunun hazırlanması
Öncelikle soğuk tereyağını küçük parçalara bölüp derin bir kaseye alalım.unu ve pudra şekerini birlikte eleyelim.vanilya esansı,yumurta,un,pudra şekeri ve kabartma tozunu tereyağla birlikte yoğuralım.
Hamur hafif ele yapışabilir,çok yapışıyorsa azıcık daha un ilave edebilirsiniz ama sakın abartmayın.
yoğurduğumuz hamuru buzdolabında en az 1 saat kadar dinlendirelim.
Fırınımızı 160 dereceye ayarlayalım ,dinlenen hamuru unlanmış tezgahta merdaneyle 26 cm 'lik tart kalıbına göre açalım ve kırmadan üzerine kapatalım.Hamuru kalıba güzelce yerleştirip yine merdane yardımıyla fazlalıklarını üzerinden geçerek keselim. (üstteki fotoğrafta kare kare nasıl yapılcağını görebilirsiniz).
Hamurun üzerine birkaç yerinden bıçakla çizik atalım ve yağlı kağıtla üzerini kapatıp,her yerini kaplayacak kadar nohut yada her hangi bir bakliyatı dökelim.Bu işlem fazla kabarmasını önleyecektir.
Normalde alimüyum folyo sererler ama ben asla kullanmıyorum çünkü folyonun sıcakla teması çok tehlikeli,kağıtla biraz zor oluyor ama emin olun daha sağlıklı.
hamurumuzu önceden ısıtılmış fırına sürüp 15 dakika kadar pişirdikten sonra fırından çıkarıp üzerindeki folyoyu ve bakliyatı da alıp bir 10 dakika daha pişirelim.
Ancak sertleşmemesine ve renginin koyulaşmamasına dikkat edelim.
Tart hamurumuz artık hazır,bir kenarda kremayla birleştirmek için bekletebiliriz.
Kremanın hazırlanması
Tüm malzemeleri bir tencereye alıp iyice çırpalım ve orta ateşte karıştırarak pişirelim.kaynamaya başlayınca ocaktan alalım ve karıştırarak soğutalım.
Kremamız da artık hazır olduğuna göre tartımızı birleştirebiliriz.
(kremanın tarif müge'ye aittir )
Kremamızı hamurumuzun üzerine bir sıkma torbası yardımıyla sıkalım.dilerseniz kaşıkla da koyabilirsiniz ama böyle daha şık oluyor,aklınızda olsun derim.
Kremayı sıktıktan sonra ben üzerine dilimlediğim çilekleri koydum,siz dilerseniz püre halinde dilerseniz de bütün olarak koyabilirsiniz.En son toz antep fıstığıyla süsleyelim.
Ve dilerseniz jöleyle kaplayabilirsiniz.Ben bu defa tercih etmedim.
Not: Tartı servisten en fazla 1-2 saat önce birşleştirelim ki hamurumuz çok yumuşamasın.
Tartı bölerken çok dikkatli olmalısınız,çünkü hamur çok kolay parçalanıyor,bunu önlemek için küçük tartolet şeklinde de yapabilirsiniz,tercih size kalmış.
AFİYET,ŞEKER OLSUN...