![]() |
ZEYTİNYAĞLI KARA LAHANA SARMASI (DOMATES SOSLU) |
Herkese merhabalar.
Bugün yine yöresel bir lezzetle geldim.Karadeniz bölgesine ait nefis bir sarma çeşididir ki ,yememiş olanlar varsa da aramızda en azından duymuşlardır,yani herkesçe bilinen bir yemektir..
Aslında kara lahana sarmasını ilk kez yaptım.belkide yapmadığım tek sarma çeşidiydi,genelde yaprak ,pazı ve beyaz lahana sararım,birde Karadenizli olacağım.aslında yapmamamın sebebi bizimkiler zaten bol bol yapıp yediriyorlar,sebebi bu olabilir.yoksa insan sevdiği bir lezzeti bu kadar mutfakta vakit geçirmesine rağmen neden yapmasın ki:)
Ama tabi ben kendi usulümde yaptım.mesela bizimkiler şeker katmazlar ve tabi hakiki zeytinyağı yerine ayçiçek yada mısır özüyle yaparlar.ama benimki sanki daha bir güzel oldu .aman duymasınlar..:))
üzerine sos olarak da yalnız yağ ve su yerine domates rendeledim,daha bir güzel oldu..bunu canım anneannemden görmüştüm o yaprak sarmasına bile domates sosu yapar bende lahanayı öyle deneyeyim dedim,sonuç beni mutlu etti tabi ki..
MALZEMELER
1 büyük demet kara lahana(600-650 gr lık)
3 adet orta boy soğan
3/4 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 su bardağına yakın pirinç
3 adet orta boy domates
1/2 su bardağı su
kuru nane
tane karabiber
dolma baharı
pul biber
tuz
tuzot
sosu için:
2 adet rendelenmiş domates
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
sıcak su
![]() |
ZEYTİNYAĞLI KARA LAHANA SARMASI (DOMATES SOSLU) |
HAZIRLANIŞI
öncelikle lahanalarımızı saplarını kesip iyice yıkayalım,diğer tarafta bir tencereye su koyup kaynatalım.kaynayan suya lahanaları atıp orta karar haşlayalım.ne çok haşlayalım nede diri kalsın.haşlanan lahanaları bir süzgece alıp suyunu süzülmeye bırakalım.başka bir tencerede iç harcını hazırlamak için yağı tencereye alalım ve yemeklik doğranmış soğanlarımızı da ekleyip kavuralım.şekerimizi ve rendelenmiş domatesleri de ekleyip kavurmaya devam edelim.pirinçleri ekleyip onları da kavuralım ve tuzla baharatları da ekleyip 1/2 su bardağı suyu da ekleyip suyunuz çekmeye bırakalım.suyunu çekince altını kapatıp ılımaya bırakalım.suyu süzülen lahanaları kalın damarlarını dikkatlice keserek sarmaya başlayalım.çok büyük olanları ikiye bölebilirsiniz.sarma işlemi bitince,tencereye dizmeden önce dibine birkaç lahana yaprağı serelim.sarmaları tencereye yerleştirelim,üzerine rendelediğimiz 2 adet domatesi eşit bir şekilde dökelim onun üzerine tuz,yağ ve sarmaların hizasına gelecek şekilde sıcak su dökelim ve ocağa alalım.tabi üzerine bir tabak koymayı unutmayalım ki sarmalar açılmasın.içi ve lahanalar pişene kadar ocakta tutalım.lahanaların ve içinin orta kararda pişmesine dikkat edelim.soğuk olarak servis edelim..
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi