![]() |
KARA LAHANA ÇORBASI |
Aslında bugün lahana çorbası yerine doğum günü pastası yayınlayacaktım ama eşim şehir dışına çıkınca ve bu gece gelmeme ihtimali olduğunu söyleyince neyleyim ben sensiz sofrayı dedim ve her şeyi askıya aldım:)
Ama bence akşam dayanamayacak ve gelecek,işin kötü yanı ben hiçbir hazırlık yapmıyorum:)
neyse efendim bu biraz karışık ve sonu belli olmayan bir konu biz kara lahana çorbamıza geçelim..
Lahana çorbasını sever misiniz?ben bayılırım ,nefis bir yöresel lezzettir.her zaman anneciğimin elinden yerdim.artık ben kendim yapıyorum,el mahkum..
Onun elinden yemek ayrı bir keyiftir o ayrı bir mevzu onun altını çizeyim..
ama hala yaptığı zaman ben o na gidemezsem mutlaka bir kap getirir,anne işte sevdiğimi bildiğinden boğazından geçmiyor sanırım..
Annemin ellerinden öpüyorum ve tarifime geçiyorum..
Diğer çorba tariflerime BURADAN ,yöresel lezzetlere de BURADAN ulaşabilirsiniz.
MALZEMELER
1 bağ orta boy kara lahana
1,5 su bardağı haşlanmış barbunya
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 adet et bulyon(yada et suyu,hatta kemikle kaynatırsanız daha lezzetli olur)
1 orta boy kuru soğan
7-8 su bardağı su yada et suyu
1 çay bardağından 2 parmak eksik mısır unu
1-2 çay kaşığı pul biber
tane karabiber
tuz
HAZIRLANIŞI
öncelikle lahanaları incecik kıyıp yıkayalım.diğer taraftan tencereye (ben düdüklüde yaptım hem çabuk pişsin hemde daha lezzetli olsun diye,su miktarını da ona göre yazdım,eğer normal tencerede yapacaksanız su miktarını ayarlarsınız).
tencereye yada düdüklüye yağlarımızı alıp eritelim ve yemeklik doğranmış soğanlarımızı ekleyip kavuralım,ardından salçaları da ekleyip biraz daha kavuralım ve suyumuzu ekleyelim,eğer et suyu ekleyecekseniz su miktarını ona göre ayarlayın.kaynamaya bırakalım,eğer bulyon kullanacaksanız su kaynayınca onuda ekleyin ve barbunyaları ekleyip biraz pişirelim,barbunyalarınız yumuşaksa çok bekletmeden lahanaları da ilave edelim.Ardından tuz ve baharatları da atıp düdüklünün kapağını kapatıp saatini tutup pişmeye bırakalım.süre vermiyorum çünkü lahanadan lahanaya pişme süresi değişir.piştikten sonra daha önceden 1 bardak suyla ıslattığımız mısır ununu da ilave edip 5 dakika daha pişirelim.eğer suyunu fazla çektiyse biraz daha kaynar su ilave edebilirsiniz.işte bu kadar..
sıcacık miss gibi servis edelim..
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi