Aşure günü duası..
ELHAMDULİLLAHİ RABBİL ALEMİN...VESSALETÜ VESSELAMÜ ALA SEYYİDİNA MUHAMMEDİN VE ALA ELAHİ VE SAHBİHİ ECMAİN...''rabbim bu mübarek gün ve ayda yapılan tüm ibadet ve dualarımızı kabul etsin inşallah''
ALLAHÜMME ENTEL BEDİYÜL GADİM....EL HAYYUL KERİM...EL HANNANÜL MENNAN...VE HEZİHİ SENETÜN TECİDETÜN ES ELÜKE FİHEL İSMETE MİNEŞŞEYTANİRRACİM....
VEL AVNA ALA HEZİHİL NEFSİL EMMARETİ BİSSÜ İ VEL İŞTİĞALE BİMA YUGARRİBÜNİ İLEYKE YA ZEL CELALİ VEL İKRAM...
Bİ RAMHMETİKE YA ERHAMER RAHİMİN...VE SALLLAHÜ ALA SEYYİDİNA VE NEBİYYİNA MUHAMMEDİN VE ALA ELAHİ VE SAHBİHİ VE EHLİ BEYTİHİ ECMAİN...
MANASI ...
Hamd alemlerin RAB bi olan ALLAH a mahsustur...Salatü Selam onun biricik RASÜL ü Efendimiz sav ve onun aline eshabına olsun..
Kendinden evvel hiçbir varlık olmıyan...Varlığı,hayatı,kullarına keremi,ziyade merhameti,nimetler bagışlaması sonsuz ve devamlı olan sensin ALLAH ım...
İşte bu yeni yıldır ki,bu yıl boyunca huzurundan kovulmuş şeytandan beni korumanı,daima kötülüğü emreden nefsime galip olmam için yardımını ve beni sana yaklaştıran işlerle meşgul olmamı,senden dilerim..ey CELAL ve İKRAM sahibi ALLAH ım....
Ey ERHAMUR RAHİMİN olan RAB bim rametinin bereketiyle duamızı kabul et...
ALLAH ın selamı hz MUHAMMED MUSTAFA (sav) ın ve onun alinin ashabının ehli beytinin üzerine olsun..
Önemli not...
Şeyh Şiyaübddin-i Sühreverdi.(k.s) Dan nakil edilmiştir ki,Her kim bu duayı Aşüre günü 3 kere okursa ölümden bile emin olur..Zira o sene ölümü takdir edilmiş olanlar bu duayı okuyamazlar..ALLAH bunu ona okutmaz buyurmuştur...
gelelim aşuremize,bayılıyorum aşure süslemeye,posttanda anlayacağınız gibiçeşit çeşit yaptım süsledim ve sizlerle paylaşmak istedim,belki süsleme için fikir olur.
Ben aşureyi eşimin ve kendi damak tadımıza göre yapıyorum,bakliyatı daha az ama meyveleri fazla,siz dilerseniz meyve miktarını azaltıp bakliyatını çoğaltabilirsiniz,tercih size kalmış,ama emin olun bu hali pek güzel oluyor.
ne koyu nede çok sulu olacak,rengide beyaz olmalı.
tabiki bu bizim damak tadımıza uygun olan hali,buyrun tarifime...
MALZEMELER
2 çay bardağı haşlanmış nohut (kabukları soyulacak)
1,5 çay bardağı haşlanmış kuru fasülye
3 su bardağı haşlanmış buğday
1 çay bardağı pirinç
2 su bardağı kadar toz şeker(damak tadınıza göre ayarlayın)
12 su bardağı kadar su (daha fazlada olabilir,kıvamını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
1 çay bardağı fındık kırığı
10 adet karanfil(suda kaynatıp sadece suyu katılacak)
1,5 çay bardağı haşlanmış kuru fasülye
3 su bardağı haşlanmış buğday
1 çay bardağı pirinç
2 su bardağı kadar toz şeker(damak tadınıza göre ayarlayın)
12 su bardağı kadar su (daha fazlada olabilir,kıvamını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
1 çay bardağı fındık kırığı
10 adet karanfil(suda kaynatıp sadece suyu katılacak)
25 adet kuru kayısı
10 adet kuru incir
1,5 çay bardağı kuru üzüm
1 paket kuş üzümü(75 gr)
1/2 çay bardağı süt (isteğe bağlı)
süslemek için:
tarçın
ceviz
kuş üzümü
toz antep fıstığı
file fındık
dolmalık fıstık
nar taneleri
yaban mersini
kuru dut
badem
v.s
HAZIRLANIŞI
Öncelikle akşamdan buğdayı,kuru fasülyeyi ve nohutu ıslatalım.Ertesi gün her birini ayrı tencerelerde haşlayalım ve sularını süzelim.Ardından haşlanan buğday,fasülye,nohut,yıkanmış pirinç ve fındıkların üzerine 9-10 bardak kadar su ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakalım.Ara ara mutlaka karıştıralım ki dibi tutmasın.
bu arada kuru kayısı,kuş üzümü,kuru üzümü sıcak suda bir süre bekletip yumuşatalım,ve suyunu süzelim.Küp küp doğranmış incirleri ve kuru dutu üzerini geçecek kadar su ekleyip bir taşım kaynatıp süzelim ki kara suyunu atsın.Kayısıları da küp küp doğrayalım ve bir kenarda bekletelim.
Bir süre kaynayan aşure karışımına ,önce karanfil suyunu sonra sırasıyla kuru üzüm,kuru kayısı,kuş üzümü,dolma fıstığını ve toz şekerini katıp güzelce karıştıralım.Biraz sulanacaktır şekeri katınca ama kaygılanmayın kendini tekrar toplayacak.
(şeker miktarını ve aşurenin kıvamını kontrol etmek için küçük bir kaseye bir kaç kaşık aşure koyup ılıtıp tadına baktıktan sonra, su ve şeker ilavesi yapalım.Çünkü ;sıcak olan aşure gözünüze sulu gelmesine rağmen,soğuduğunda daha kıvamlı olacaktır,şeker miktarı da aynı şekilde farklılık gösterir,tıpkı reçelde yaptığımız gibi biraz ılıtıp ona göre tadına ve kıvamına karar verirsek sonuç daha başarılı olacaktır )
Suyunu kontrol edip kaynar su ilavesi yapabilirsiniz.ben yaklaşık 11 bardak su kullandım, ne sulu nede çok koyu olmamasını tavsiye ederim.
En son incir ve kuru dutu katıp biraz daha pişirelim ve ocağın altını kapatalım.
Pişen aşureyi kaseleri bölüştürüp üzerini süsleyelim ve ılık yada soğuk olarak servis edelim.
Not: tarçını ve cevizi ben kesinlikle içine katmıyorum,rengini karartıyor,sadece üzerine süs olarak kullanıyorum size de tavsiye ederim.inciri ve kuru dutu da, doğrayıp bir taşım kaynatıp kara suyunu atıp en son pişmeye yakın ilave ediyorum.
Not: şeker miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz,bir de aşurenin kıvamını ayarlarken soğuduğunda donup kıvam alacağını hesap ederek yapınız..
AFİYET,ŞEKER OLSUN...
ALLAH KABUL ETSİN İNŞALLAH...
1/2 çay bardağı süt (isteğe bağlı)
süslemek için:
tarçın
ceviz
kuş üzümü
toz antep fıstığı
file fındık
dolmalık fıstık
nar taneleri
yaban mersini
kuru dut
badem
v.s
HAZIRLANIŞI
Öncelikle akşamdan buğdayı,kuru fasülyeyi ve nohutu ıslatalım.Ertesi gün her birini ayrı tencerelerde haşlayalım ve sularını süzelim.Ardından haşlanan buğday,fasülye,nohut,yıkanmış pirinç ve fındıkların üzerine 9-10 bardak kadar su ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakalım.Ara ara mutlaka karıştıralım ki dibi tutmasın.
bu arada kuru kayısı,kuş üzümü,kuru üzümü sıcak suda bir süre bekletip yumuşatalım,ve suyunu süzelim.Küp küp doğranmış incirleri ve kuru dutu üzerini geçecek kadar su ekleyip bir taşım kaynatıp süzelim ki kara suyunu atsın.Kayısıları da küp küp doğrayalım ve bir kenarda bekletelim.
Bir süre kaynayan aşure karışımına ,önce karanfil suyunu sonra sırasıyla kuru üzüm,kuru kayısı,kuş üzümü,dolma fıstığını ve toz şekerini katıp güzelce karıştıralım.Biraz sulanacaktır şekeri katınca ama kaygılanmayın kendini tekrar toplayacak.
(şeker miktarını ve aşurenin kıvamını kontrol etmek için küçük bir kaseye bir kaç kaşık aşure koyup ılıtıp tadına baktıktan sonra, su ve şeker ilavesi yapalım.Çünkü ;sıcak olan aşure gözünüze sulu gelmesine rağmen,soğuduğunda daha kıvamlı olacaktır,şeker miktarı da aynı şekilde farklılık gösterir,tıpkı reçelde yaptığımız gibi biraz ılıtıp ona göre tadına ve kıvamına karar verirsek sonuç daha başarılı olacaktır )
Suyunu kontrol edip kaynar su ilavesi yapabilirsiniz.ben yaklaşık 11 bardak su kullandım, ne sulu nede çok koyu olmamasını tavsiye ederim.
En son incir ve kuru dutu katıp biraz daha pişirelim ve ocağın altını kapatalım.
Pişen aşureyi kaseleri bölüştürüp üzerini süsleyelim ve ılık yada soğuk olarak servis edelim.
Not: tarçını ve cevizi ben kesinlikle içine katmıyorum,rengini karartıyor,sadece üzerine süs olarak kullanıyorum size de tavsiye ederim.inciri ve kuru dutu da, doğrayıp bir taşım kaynatıp kara suyunu atıp en son pişmeye yakın ilave ediyorum.
Not: şeker miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz,bir de aşurenin kıvamını ayarlarken soğuduğunda donup kıvam alacağını hesap ederek yapınız..
AFİYET,ŞEKER OLSUN...
ALLAH KABUL ETSİN İNŞALLAH...