![]() |
KALBURABASTI |
Yine bir bayram daha geldi çattı..
bayramlar nedense bana yalnızca mutluluğu değil hüznü de çağrıştırmıştır,nedenini tam bilmesem de bu hep böyle oldu..
şimdide aynı,sanki hüzünlenmem gerekiyormuş gibi geliyor ve çok şen değilim.aslında bunda bir takım sorunların payı yok değil ama böyle bir dumanlı oluyorum işte,Allah'tan geleneksel temizlik olimpiyatlarımız başladı da,kafam biraz dağıldı:))
Biz Türk kadınları hem tatlı hemde biraz deliyiz galiba,bir hafta öncesinden başla dip köşe gir,kış olmasına rağmen bütün camları sil,börekler,tatlılar,yemekler uğraş dur,sanki yapmasak ne olacak ,ama yok durmak olmaz,hatta benim gibi küçük olup bayramda pek az ziyaretçisi olanları bile bir telaş alır,mesela ben öyleyim,tamam kimse gelmez gelenlerde kardeşimiz falan ama,ya ani bir misafir gelirse ya rezil olursam:)))
ay aman Allah korusun modunda, tam bir hafta bayram hazırlığı:))
ama olsun ben seviyorum bayram temizliklerini,hazırlıklarını,en azından bir umudum varki bayram hazırlığı yapıyorum,kimse gelmese de ben yerim ,temizlediğim evimde hijyenik hijyenik oturuveririm:)
neyse efendim gelelim diğer konumuza yani,kalburabastı tatlımıza,bu tatlıyı geçenlerde yapmıştım ama bir türlü yayınlayamadım.bende dedim ki hem bayramda belki yapmak isteyen olur hemde bayram tebriğine iyi yakışır:)
geçen bayramda truffle tarifimle kutlamışım bayramınızı.
tatlımız çok güzeldir tavsiye ederim efendim..
tüm arkadaşlarımın,takipçilerimin kısacası anne eli gibi'ye yolu düşen yada düşmeyen herkesin mübarek kurban bayramını kutlar,hayırlara vesile olmasını dilerim.
büyüklerin ellerinden,küçüklerin yanaklarından öper tarifime geçerim:)
MALZEMELER
250 gr tuzsuz yumuşak tereyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet küçük yumurta(yumurtanız büyükse 1 tane kullanın)
1 paket kabartma tozu
3,5 su bardağı kadar elenmiş un
içine:
öğütülmüş ceviz
şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
![]() |
KALBURABASTI |
Öncelikle soğuması gerektiği için şerbetimizi yapalım,şeker ve suyu bir tencereye alıp ocağa koyalım,kaynadıktan 10 dakika sonra limon suyunu ilave edip altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
Diğer tarafta hamur için,yumuşak tereyağı ve diğer malzemeleri karıştırıp,elenmiş unu yavaş yavaş ekleyerek elimize yapışmayan bir hamur yoğuralım.hamur elinize yapışmayı bırakınca un artık eklemeyin.Üzerini nemli bir bezle örtüp 20 dakika kadar dinlendirelim.
Sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle açalım ,kevgire veya rendeye bastıralım,içine tatlı kaşığı kadar cevizi koyup,dikkatlice kapatalım.ek yeri alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizelim.
Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim.
fırından aldığımız tatlıyı ilk sıcağı çıkınca yani 2-3 dakika sonra soğuk şerbeti dökelim,üzerini başka bir tepsiyle kapatıp şerbetini çekmeye bırakalım.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi