Bir amasyalı olarak amasya çöreği sunmaktan gurur duyarım:)efendim,bu çörek kendimi bildim bileli bizim evde annem tarafından çok sık yapılır ister cevizlisi ister haşhaşlısı, ben daha çok haşhaşlısını seviyorum daha çok, tercih etmem gerekirse haşhaşlısı derim
tarif ve yapım anneme ait kendisine buradan da teşekkür ederim:)
bu tadı sevebilirsiniz deneyin sofralarınızdan eksik etmeyin derim
malzemeler
- 5 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1/2 paket yaşmaya
- 2 su bardağı kırılmış ceviz
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 yumurta sarısı
- su
- yoğurma kabına un alınıp ortası havuz gibi açılır maya eklenir yavaş yavaş su eklenip maya eritilir,tuz ilave edilip hamur yoğurulur(kıvamı kulak memesinden biraz daha yumuşak olsun)
- hamurun üstün streç filmle kapıtıp mayalanması beklenir
- mayalanan hamur 6 eşit parçaya bölünür
- her bir parça lavaş boyutlarında açılır
- ayrı bir kapta ceviz ve sıvıyağ karıştırılır
- bir parça alınıp karışım hamurun her bir yerine sürülür üzerine bir hamur daha eklenip aynı işlem uygulanır üçüncü kat hamur üzerine kapatılır üzerine birşey sürülmez
- hamurdan 3-4 cm genişiliğinde şeritler kesilir
- kesilen şeritler sağlı sollu bükülüp açma şekli verilir.
- tepsiye dizilen çöreklerin üzerine yumurta sarısı sürülür
- 180 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirilir.