![]() |
KIYMALI KOL BÖREĞİ (EL AÇMASI) |
Herkese iyi geceler.
Belki çoğunuz tatlı tatlı uyuyorsunuzdur,tabi benim gibi hala uyumamış ayakta olanınız da vardır ..
gece gece yayın mı yapılır demeyin ben genelde gece yayın yapıyorum :)
tamamlayabilmeyi umut ederek yazıyorum yarım kalırsa yine taslakta kalacak bu güzel tarif,ama hazır bayram yaklaşmışken mutlaka yayınlamak istediğim bir tarif bu güzel börek.
belki bayram için açmak istersiniz.tarif sevgili yeşim abla'ya ait,fakat sadece yufka kısmı,iç harcını ben farklı yaptım.
Bu böreği eks mutfak çekimlerine gitmeden bir gece önce yaptım,neden mi?
çünkü bizimkilere sus payı vermek zorundaydım:)
öyle ya ertesi günü çekim için; armutlu turta.tahinli muffin ve bayıldıkları kumpiri yapacağım ve bütün götüreceğim için de malesef tadına bile bakamayacaklar,bu nedenle onların karnını da,gözünü de önden doyurdum,birde geç saatte yapmaya başlayınca bittiğinde onlar uyuyordu,sabah da onlarda önce kalktım ve hasarsız kurtardım:))
ama dönüşüm dört gözle beklendi o başka,tabi oradaki arkadaşlarıma ikram edip gerisini de onlara getirdim,afiyetle yediler:))
gelelim böreğe,inanın enfes bir börek oldu,eminim patates,peynir ve ıspanakta çok yakışır bu böreğe,belki bayrama farklı bir versiyonunu yapıp tekrar yayınlarım diyorum ve tarife geçiyorum.
Diğer börek tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.
![]() |
KIYMALI KOL BÖREĞİ (EL AÇMASI) |
MALZEMELER
yufkalar için:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket kuru maya(instant maya)
tuz
aldığı kadar un
iç malzemesi için:
500 gr kıyma
1/2 çay bardağı sıvı yağ
3 iri kuru soğan
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1/2 yemek kaşığı domates salçası
tuz
pul biber
değirmende çekilmiş karabiber
yufkalara dökmek için:
sıvı yağ
üzerine sürmek için :
1 adet yumurta sarısı
HAZIRLANIŞI
Öncelikle iç harcını hazırlamak için tencereye yağı alıp ısıtalım ve kıymayı ekleyip kavuralım ardından yemeklik doğranmış soğanları da ekleyip kavurmaya devam edelim.En son salçayı ekleyip onu da biraz kavurduktan sonra,tuzunu,baharatlarını ekleyip ocaktan alalım ve ılımaya bırakalım.
Hamur malzemeleriyle orta yumuşaklıkta bir hamur yoğurup 6 eşit bezeye bölelim ve tek tek açmaya başlayalım.kolay açılan yumuşak bir hamur olduğundan çok zorlanmayacaksınız ,bolca unladığınız zeminde açabildiğiniz kadar ince açın.
Açtığımız yufkayı tam ortadan ikiye bıçakla keselim,üzerine 1-2 talı kaşığı sıvı yağı gezdirelim,ben yettiği yere kadar kıymalı harcın yağından gezdirdim,son yufkalara doğru onu yağı kalmayınca sıvı yağ döktüm,sizde harcın yağını kullanabilirsiniz.sonra yufkayı tam ortasından bıçakla kesiyoruz ve harçtan kestiğimiz yere boylu boyunca koyalım.rulo şeklinde sarıp 'u' şekli verelim ve yağlanmış fırın tepsisine yerleştirelim.
yufkanın diğer yarısına da aynı işlemi uygulayıp,diğer bezeleri de açıp aynı işlemleri uygulayalım.
Tüm yufkalar açılıp ,sarılıp tepsiye dizildikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüp,önceden ısıtılmış ve oldukça yüksek ısılı fırında pişirelim.ben 220-240 arası davul fırında pişirdim,fırına göre dereceler değişiyor,dikkat etmek lazım,en önemli nokta ısısı yüksek olmalı..
![]() |
KIYMALI KOL BÖREĞİ (EL AÇMASI) |
Piştikten sonra fırından alıp soğutalım ve istediğimiz gibi dilimleyip,ılık olarak servis edelim.
Ben bu böreği soğuk olarak çok sevdim,hele ertesi güne kalırsa daha bir güzel oluyor,yani misafiriniz geleceği zaman 1 gün önceden açıp pişirebilirsiniz.tabi ertesi güne kadar bitmeden muhafaza edebileceğinizden eminseniz yapın :)
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi