![]() |
PASTANE USULÜ ŞEKERPARE |
Bayramın ardından herkese merhaba.
bu gece itibariyle bayramda bitti artık,Allah nice bayramlara ulaşmak nasip etsin hepimize inşallah...
bu enfes şekerpareler bayram tatlılarımdan birisi.eşimin en favori tatlısı olan şekerparenin pastahane usulü olanı.gerçekten enfes bir şey oldu,bu güzel tarif için yeşim ablaya çok teşekkür ediyorum.
diğer şekerpare tarifimde enfestir ama buda ayrı bir güzel oldu,mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.asla pişman olmayacaksınız,tabi püf noktalarına uymayı unutmayın.
ilk püfümüz,hamur nar gibi kızaracak
ikinci püf,üzerine süreceğimiz yumurta sarısını çırpmayın
ve üçüncü püfde aşağıda yazacağım gibi,yağları ,pudra şekerini ve yumurtayı çok iyi çırpmak.
kabartma tozu değil karbonat kullanıyoruz ve tabi unu elemeyi de unutmuyoruz.
MALZEMELER
125 gr.oda ısısında yumuşak tereyağ
1 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
4 yemek kaşığı tepeleme pudra şekeri
2 adet yumurta(birinin sarısı üzerine)
1 çay kaşığı karbonat
1 çimdik tuz
yaklaşık 2,5 -3 su bardağı elenmiş un
şerbeti için:
4 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
1/4 limonun suyu
süslemek için:
fındık
![]() |
PASTANE USULÜ ŞEKERPARE |
HAZIRLANIŞI
Derin bir kabın içine sıvı yağ,pudra şekeri,yumurtalar ve tereyağını alıp iyice çırpalım.krema kıvamında olmalı.
iyice çırptıktan sonra karbonat ve bir çimdik tuzu da ilave edip karıştıralım.
yavaş yavaş elenmiş unu da ekleyerek yoğurmaya başlayalım.hamur kulak memesi kıvamında olacak ve elinizle bastırdığınızda kıyır kıyır olacak,bu aşamadan sonra yoğurmayı bırakalım.
Hamurdan cevizden büyük parçalar koparıp oval şekil verip hafif elimizle bastıralım.çırpmadan hafif patlattığımız yumurta sarısını sürüp,çatalla çizgi derin çizgi çekelim.
hafif yağladığımız tepsiye dizip önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim.sakın az pişirmeyin şerbetlenince hamurlaşır.
Şerbet içinde şekeri ve suyu ocağa alıp kaynatalım,almaya yakın limonu sıkalım.orta kıvamlı bir şerbet olacak ve ılımaya bırakalım.Şekerpareleri fırından alalım ve 2-3 dakika bekletip ılık şerbeti üzerine boca edelim.Şerbet ılık,tatlı sıcak olacak ama fırından alır almaz değil ilk sıcağı çıkınca dökülecek.arada tatlıları ters düz edebilirsiniz.tatlıyı biraz dinlendirelim,mesela sabah yaptıysak akşam servis edelim,akşamdan yaptıysanız ertesi gün servis edelim.birde tatlı şerbetini iyice çekince tatlıları şerbetten çıkarmanızı tavsiye ederim,yumuşayabilir.mesela 24 saatten fazla olduysa artık şerbetten çıkarabilirsiniz.
Üzerini toz antep fıstığıyla süsleyip servis edelim.
Kaynak:YETURLA LEZZET KARELERİ
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi