Erzincan'a geldim geleli birçok farklı yemek yedim, öğrendim ve yaptım. Bunlardan beni en çok etkileyen lezzetlerden bir tanesi SİRON yemeği. Aslen öğrendiğim kadarı ile Elazığ yöresine ait bir yemek. Anneannem Elazığ'lı ama biz bilmiyoruz. Gurbet elde ayrı yaşamanın azizliği sanırım. :) Erzincan'lı dostların tarifi ile hazırladım bu yemeği. Burada yeşil mercimeklisini de yaptılar fakat ben tavuklusunu aslen çok sevdim. :) Mantı lezzetine çok yakın bir tat. Eminim siz de seveceksiniz. Mutlaka deneyin. :)
Malzemeler: (5 kişilik)
350 gr siron yufkası (fırınlanmış) Eğer yufkayı kendiniz yapacaksanız 500 - 600 gr ince yufka gider.
1 tavuk göğsü
250 - 300 gr yoğurt
1 baş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı pulbiber (ben isot kullandım)
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Tavuğu düdüklü tencerede 1,5 litre civarı suda iyice haşlarız. Çok iyi pişmiş tavuğu sudan çıkarıp didikleriz. Sırını Erzincan'da yufkacılarda satıyorlar. Başka illerde bulamayız sanıyorum. Yufkayı ince ince rulo haline getirip fırında güzelce kurutmanız gerekiyor.
Sırını ben hepsini büyük bir servis tabağında yaptım ilk denemem olduğu için ama siz her kişi için tabağında sırınları dizin.
Kepçe ile sıcak tavuk suyundan üzerine tatlı şerbeti ekler gibi dökün. Ben biraz lezzet versin diye suyuna pulbiber, tuz ve karabiber ekledim dökmeden evvel.
Üzerine didiklediğimiz tavukları yayın. En son üzerine sarımsaklı yoğurt yapıp ekleyin. Salçalı sosu içinse domates salçası, biber salçası, tereyağı ve 1 kepçe tavuk suyu ile birlikte az kaynatın. Yoksa salça kokusu oluyor. Sonra yoğurtlu, tavuklu sırının üzerine istediğiniz ölçüde kaşıkla ekleyerek servis yapın.
Afiyet olsun. :)
Tavuklu Sırın (Siron)...
Mayıs 06, 2014
Tags
