Es selamü aleyküm dostlar .hayirli pazarlar
cok bilindik bir lezzet var bu gün tarifimiz de .ama yine benceleri aralarina serpistirilmis haliyle elbet .
bilindik dedimde aklimaza fazla gelmeyen demek daha dogru olur .Ali nazik ismi
ekmek ile tadina doyulmuyor. cok uzun zaman olmustu yapmayali .baktim blogumda da yok
biraz nostalji takilayim istedim .buyurun benceli ali nazike
malzeme
6 tane patlican
300 gr kiyma az yagli
2 su bardagi yogurt
yarim cay bardagindan biraz fazla siviyag
1 kuru sogan
2 dis kiyma harcina -2 dis yogurt icin sarimsak
1,5 yemek kasigi salca
1 cay bardagi su
1 tatli kasigi kirmizi biber
patlicani kavurmak icin 4 yemek kasigi siviyag
1,5 yemek kasigi sirke
tuz karabiber
süsleme icin maydanoz
öncelikle patlicanlarimizi ya ocak üzerinde yada firinda közleyip kabuklarini soyalim sularini atmayalim yikamayalim soydugumuz patlicanlari .
isin benceli kismi aslinda burasi. soyup dogradigimiz patlicanlarimizi 4 yemek kasigi siviyag ile birlikte tuz karabiber sirke esliginde bir miktar kavuralim .
takii suyu cekilinceye kadar ocaktan alip bir kenarda bekletelim
ayri bir tencereye siviyagi koyalim .üzerine sarimsagi ve kuru sogani ince dograyip. tuz karabiber serpistirelim. agiz tadimiza göre olsun . yanliz karabiber patlicanli yemeklerde patlican aciligini yogunlastirir dikkatli kullanalim. kiyma suyunu salip cekinceye kadar kavurmaya devam edelim
daha sonra salcamizi kirmizi yemeklik biberimizi serpistirip bir dakika kadar daha kavurup üzerine suyu ilave edelim .kapagini kapatip bir iki dakikaya yakin kaynatip ocaktan alalim
ayri bir kap icersinde yogurdumuza sarimsagi ezerek ekleyip, tuz serpistirelim. bu sarimsagin lezzetinin cikmasinda etkendir. yogurdumuz cok sulu yogurt olmasin .birde burada kullandigimiz malzeme miktari biraz göreceli bir miktar burada vermis oldugum 6-8 kisilik cikar ister azaltin ister cogaltin
servis asamasinda ben kisi basi tabak hazirladim.
dilerseniz siz tek büyük tabakta masanin ortasi icin hazirlayabilirsiniz
ama aksam yemegine pek ala ekmek ile muhtesem bir lezzet gayette doyurucu .
tabaga önce patlicana biraz da yogurttan karistiralim cok karistirip bulamaca dönememeli burada yapilan islem .görsellik olarak bir alttan bir üstten karistirma diyelim buna
secilsin malzeme gözde bakinca doysun
üzerine kiymali harcimizdan serpistirelim yine göz karari
dogranmis maydanoz serpistirip servise sunalim .
bu gördügünüz kare gecenin 22.30 kizim yine yemek istedi ekmekle bayila bayila yedi
yani geri kalan asla sorun degil ayri kapalarda muhafaza edip servise göre hazirlayin
bir gün öncesinden hazirlanabilir bu lezzet .hele birde buzlugunuzda yazdan kalma közlenmis patlican varsa degmegin bu lezzete
Afiyet olsun dostlar dualara talibim
Muhabbetle