Herkese merhabalar.
Bugün bol fotoğraflı gecikmiş bir yazıyla geldim.Tabi uzun uzun anlattığım bir de pasta tarifim var.Takip edenler bilir Burada da yazmıştım zaten,23 mayıs Yağız'ın doğum günüdür ve her yıl mutlaka o güne en yakın pazar gününe denk getirilip kutlanır.Bu defa 26 mayıs en yakın pazar idi.O güne ayarlanmak,yetişmek benim için çok zor oldu ama şükür bununda altından kalktık :)
Her zaman ki gibi sofra kuruldu,ev süslendi ve pastamızda ki mum üflendi yani; bir yaş daha atladı benim oğlum.Ne de çabuk büyüdü diyorum bazen.Bu yıl ilk okula başlayacak,bu cümleyi her tekrarladığımda kulağımı ne kadar tırmalıyor anlatmam mümkün değil.Daha dün benim gibi minik bir annenin bile kucağında yer kaplamayan bir bebek ne zaman büyüdü de okullu olacak,inanmak mümkün değil.
Neyse zamanla nasıl olsa bu fikre de alışır bu bünye :)
Soframızı kurduk kurmasına da bir de çektiğimiz fotoğraflarla misafirleri bezdirmesek iyi ama olmuyor işte fotoğraf çekmeyeceksem niye kurdum ki ben bu sofrayı değil mi ama?
kimse kusura bakmasın yani, tarihe not düşerken bir de fotoğrafa ihtiyacım var benim :)
Bu gülüşü dünyanın hiç bir servetine değişmeyeceğimi daha evvel bir çok kez yazmışımdır herhalde :)
Kuzenimle hep didişecek miyiz yani ? arada böyle anlarımızda olsun der gibiydi her ikisi de :)
Güne uygun kurabiyelerimizle menümüze başlayalım.Hem ağzımız tatlansın hemde masamıza renk katsın diye yaptığım şeker hamuru kurabiyeler.
Bunlar da masaya renk vermesi için hazırlanan lokumlar.Belki sizlere de fikir verir dedim,hatta siz aceleye getirmeyip daha güzelini de yapabilirsiniz bence :)
El açması patatesli börek,tarifi BURADA bu defa sadece şeklini değiştirdim.
Bu kurabiyeleri eşimin doğum günü sofrası içinde yapmıştım,pastane usulü nefis bir şey,tarifi yazdığımda şiddetle önereceğim sizlere :)
Hayatımda ilk kez makarna salatası yaptım desem güler misiniz bilmem ? ama sahiden yapmadım nedenini sorarsanız pek sevmezdim.Hala da bayılmıyorum ama bu tarif benim için bu salatayı yenilebilir kıldı :)
Atıştırmalık Bayat ekmek pizzası.Bu tarifi bir türlü yayına alamamıştım.Daha doğrusu yeni çıkacak yemek kitabımızda yayınlanacağı için yazmamıştım ama o kitap işi iptal olunca artık yapıp yazma zamanı geldi dedim.önümüzdeki günlerde bu da yayında olacak inşAllah.
Mimoza salata ,Çok uzun zaman önce yeşim abla'da gördüğüm ve mutlaka denemeliyim dediğim harika bir salata.Önümüzdeki günlerde bunun da tarifini yazmak niyetindeyim,bakalım hayırlısı :)
ÇİKOLATA GANAŞLI, KROKANLI YAŞ PASTA
Bu pastanın başına gelmeyen kalmadı,Şeker hamuruyla kaplayacaktım ama sağ olsun şeker hamurum durduğu yerde kas katı olunca şeker hamuruyla kaplamaktan vazgeçtim.Sabaha karşı son anda bu şekilde süsleyip hazırladım yani anlayacağınız evde ki hesap çarşıya uymadı yine.Nedir benim bu pasta talihsizliklerim bilmiyorum :)
Belli bir tarif yok oradan buradan birleştirip yaptım.Pandispanya sevgili müge'nin yoğurtlu pandispanyası,ganaş zaten bildiğimiz ganaş,üzerine de krokan yaptım oldu bitti :)
Diğer pasta tariflerime BURADAN ,doğum günü sofralarımıza da BURADAN ulaşabilirsiniz.
24 cm'lik kalıp için:
MALZEMELER
4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
4 Türk kahvesi fincanı toz şeker
3 Türk kahvesi fincanı un
1 Türk kahvesi fincanı yoğurt
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
şurup için:
1/2 çay bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı su
Ganaş için:
400 ml süt kreması
400 gr kuvertür bitter çikolata
içine:
1 kase frambuaz
bütün antep fıstığı
krokan için:
200 gr fındık
1 kap (200 gr) toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
HAZIRLANIŞI
pandispanyanın hazırlanışı:
Öncelikle yumurta aklarını mutlaka cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyip ve şeker eriyinceye kadar tekrar çırpın.
· Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın. Şeker eriyince yağı ve yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.sıvı malzemeleri katarken mutlaka yumurta sarısının içindeki şekerin erimiş olmasına özen gösterin.
· İki kere elediğimiz toz malzemeleri , yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)
·Katı yağla yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, eğer kelepçeli kalıp kullanıyorsanız sadece altını yağlayın ,kenarlarını yağlamayın ki pandispanyanız iyi kabarsın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Tabi bu süre ve derece fırına göre değişir,benim verdiğim süre sevgili müge'nin verdiği süre ve derece ama benim fırınımda 160 derecede yaklaşık 35-40 dakika pişirdim,siz 160-170 derece arsında ilk 30 dakika kapağını açmadan pişirin hatta mümkünse hiç açmamaya çalışın pandispanya sönmesin, sonra kürdan testi yapıp fırından alın.
pandispanyanın daha lezzetli ve daha kolay dilimlenmesi için bir gün önceden yapmanızı tavsiye ederim.
şurubun hazırlanışı:
Normalde yoğurtlu pandispanyaya şurup dökmeye gerek yoktur ancak ben ganaş krema uyguladığım için çok az bir şurup hazırladım.Şurup her zaman 1'e 1 malzemeyle hazırlanır.Mesela 1 bardak suya 1 bardak şeker ve bir miktar limon suyu gibi (bu şekilde biraz tatlı olduğu için ben şeker miktarını daha az tutuyorum,sizinde damak tadınıza göre ayarlamanızı tavsiye ederim ).
Ben yoğurtlu pandispanya kullandığım için 1/2 çay bardağı suda 1/2 çay bardağı şekeri kaynatıp 1 tatlı kaşığı limon suyu ekledim ve ocaktan aldım.
Ganaş'ın hazırlanışı:
Bir tencerenin içine kremayı koyup,ocağa alın.Kaynamaya başladığında ocaktan alıp içine küçük parçalara böldüğünüz çikolataları ekleyip hızlıca karıştırıp çikolatanın erimesini sağlayın.Ganaş bu aşamada akışkan olacaktır.Sürülebilir kıvama gelmesi için biraz soğutmanız gerekecek.Tercihen oda sıcaklığında arada karıştırarak kıvama gelmesini sağlayabilirsiniz ancak bu şekilde biraz zaman alacaktır.Hava sıcaksa ve zamanınız kısıtlı ise oda sıcaklığına geldikten sonra buz dolabına kaldırıp kıvamını daha çabuk almasını sağlayabilirsiniz.Yalnız sürekli kontrol etmekte fayda var çok donarsa pastayı sıvamak zorlaşacaktır.
krokan'ın hazırlanışı:
Krokanı hazırlayacağımız tezgaha (tercihen mermer) biraz sıvı yağ sürün.Çelik bir tencereye limon suyunu ve şekeri koyun.Bir kenarda krokanı hazırlayacağınız tencerenin içine sığacağı başka bir kabın içine soğuk su koyun (bu aşama hazırlanan krokanın ocaktan aldıktan sonra kendi sıcaklığıyla yanmasını önlemek için gerekli).Kısık ateşte şeker eriyip karamel rengi alana kadar sürekli karıştırın.Tamamen eriyip karamel rengi alınca ocaktan alın ve hiç bekletmeden tencereyi su dolu kabın içine sokup çıkarın.Sakın içinde bekletmeyin karamel hemen donmaya başlayıp kas katı olabilir.Sudan çıkarır çıkarmaz fındıkları ekleyip hızlıca karıştırın ve yağladığınız tezgaha dökün.Düzleştirip soğumaya bırakın.Tamamen soğuduktan sonra üzerinden merdaneyle geçip iri parçalara bölün.
Ben fındıkları çok fazla ezmedim,ama siz dilerseniz daha fazla ezip daha da küçültebilirsiniz.
Pastanın birleştirilmesi:
Öncelikle pandispanyayı iki pata bölün,dilerseniz üç pata da bölebilirsiniz,tercih size kalmış.İlk parçaya şurubun yarısını gezdirin ve hazırladığınız çikolata ganaşın yarısına yakınını sürün.İçine frambuaz ve bütün antep fıstıklarını da serpip ikinci kek patını üzerine kapatın.Kalan şurubu da üstteki keke serptikten sonra kalan ganaşı üstüne ve yanlarına eşit ve düzgün bir şekilde yayın.İyice düzelttikten sonra hazırladığınız fındık krokanla süsleyip buz dolabında en az 2-3 saat dinlendirin.
AFİYET OLSUN...