HATAP UN desteğiyle devam eden etkinliğimizin 7.tarifi krep
hamuruna benzerliğiyle aslında çok tanıdık bir lezzet olan cızlak. Cızlamba ya
da cızlama olarak da biliniyor. Eskiden hamuru karbonatla hazırlanır ve saç
üzerinde odun ateşinde pişirilirmiş. Şimdilerde çoğu yemekte olduğu gibi
cızlakta da değişiklikler olmuş ve karbonatın yerini maya, sacın yerini ise
teflon tavalar almış. Odun ateşinin yerini tutmasa da mutlaka denemenizi
tavsiye edeceğim kahvaltılık lezzetlerden…
Tarifi bizlerle paylaşan Ayşe
hanım’a teşekkürlerimi gönderiyorum…
Malzemeler:
- 4 su bardağı un
- 4 su bardağı süt
- 1 tane yumurta
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanması:
- Derin bir karıştırma kabının
içerisine yumurtayı ve tuzu alıp çırpın. - Üzerine sütü ekleyip karıştırın.
- Sütün
içerisine mayayı ve unu yavaş yavaş ilave ederek karıştırmaya devam edin.(kek
hamurundan biraz daha sıvı bir hamurunuz olacak) - Hazırladığınız hamuru 10–15
dakika kadar mayalanması için bekletin. - Teflon tencerenizi çok az tereyağı ile
yağlayın ve ısıtın. - Isınan tavaya bir kepçe cızlak hamurundan döküp tavanın her
yerine yayın. - Hamurunuzu alt üst ederek iki tarafının da pişmesini sağlayın.
- Pişen cızlamalarınızı servis tabağına alıp sıcakken yağlayın.
- Kalan hamur
malzemesi bitene kadar aynı işlemi uygulayın. - Sıcak olarak servis edin.
Not: tavayı her defasında
yağlamanıza gerek yok, yapışmaması için yağı gittikçe 3–4 cızlamada bir yağlayabilirsiniz.isterseniz de hamurun içerisine sıvıyağ ilave edip tavayı hiç yağlamayabilirsiniz.sadece süt kullanmak istemezseniz ya da yeterli gelmezse su+süt+yoğurt karışımı ile de yapabilirsiniz.