Tüm annelerin Anneler Günü Kutlu Olsun. İspanyolların ünlü yemeği Paella'nın İspanya'nın farklı bölgelerinde değişik versiyonları yapılıyor. Barselona gibi deniz kıyısı yerlerde deniz ürünleriyle yapılırken deniz kıyısından uzaklaştıkça tavuk veya etle yapılıyor. Paella'nın yapıldığı geniş yayvan iki kulplu tavaya da Paella adı veriliyor. İspanya'dan Paella yapmak için sipariş verdiğim Paella tavam gelince hemen Barselona'da yediğime bire bir sadık kalıp deniz ürünlü bir Paella yaptım. (Tavuklu ve etli olana bezelye, yeşil, kırmızı biber gibi garnitürlerde konulabiliyor)
Paella tavamı Barselona'dan bana getiren sevgili Dilek ve Burak'a tekrar teşekkür ederim.
Malzemeler.(3 kiÅŸilik)
12 adet büyük karides
300 gr. Fener balığı (beyaz etli herhangi bir balık olabilir)
1 adet kalamar
5 adet kabuklu midye
150 gr. kum midyesi
1 su bardağı pirinç (baldo tercih edilmeli)
2 diş sarımsak
2 adet domates
zeytinyağı
tuz
karabiber
1 tutam safran
2 su bardağı su
Hazırlanışı
Bir tavada zeytinyağı ısıtılır. Fleto halindeki fener balığı küp küp doğranır ve zeytinyağında hafifçe sotelenir. Fener balığı tavadan alınır ve tavaya halkalar halinde dilimlenmiş olan kalamar konulur ve hafifçe sotelenir. Kalamar tavadan alınır ve tavaya karidesler konulur karidesler tavada hafifçe sotelenir. Karidesler alınıp, tavaya kum midyeleri konulur ve hafifçe sotelenirler.(Tüm deniz ürünleri daha sonra pirinçle birlikte pişecekleri için çok hafif, renkleri dönmeden sotelenir) Kabuklu midyeler 10 dak. tuzlu ve sirkeli kaynar suda pişirilir, süzülür ve kenara konulur. Safran tutamı bir bardak suya konulur ve karıştırılıp dinlenmeye (renginin çıkması için) bırakılır. Domateslerin kabukları soyulur ve küp küp doğranır. Paella tavasına zeytinyağı konulur ve ısıtılır. Sarımsaklar tavaya konulur ve sotelenir. Ardından domatesler tavaya konulur ve çevrilerek pişirilirler. Ayıklanmış, yıkanmış ve süzülmüş pirinç tavaya konulur ve tane tane olana kadar kavrulur. Ardından kalamar, fener balığı, karides ve kum midyeleri tavaya konulur, tuz ilave edilir ve hepsi birlikte çevrilip harmanlanırlar.Safranlı su ve bir su bardağı su tavaya konulur ve orta hararetli ateşte pişmeye bırakılır. Paella suyunun tamamına yakını çekince (pirinç suyun tamamını çekmemeli çok hafif sulu kalmalıdır) ocağın altı kapatılır. Kabuklu midyeler paellanın üzerine yerleştirilir ve paella kendi tavası içinde servis edilir.
AFÄ°YET OLSUN.