Es selamü aleyküm dostlar
dilerim hepiniz iyisiniz .biriki günlük aradan sonra bir mantar tarifiyle geldim .
uzun uzadiya yazmacayak kadar hevessiz bir ruh haline sahibim su siralar.
Hamdolsun
sobalari acmisiz, ceketleri giymisiz, semsiye can yoldasimiz olmus. ilkbaharin baharini yasayamadan bitirdik 2013 yilinin baharini bizler .Seneye kim öle ,kim kala bahari görürmüyüz acaba ??
yok susmaliyim sonrasi Allah muhafaza ..vardir hikmeti sual olunmaz .
canlar mantar sevmeyen varmidirki ? piser her evde tahminimce .
su zamanda her yerde ister kültür, ister yaban fark etmiyor bulunabiliyor elhamdülillah.
kültür mantari fiat olarakda uygun,yani dostlar hic olmassa arada tüketmeliyiz derim sözun kisasi .
zira peygamber efendimiz
Resulullah (s.a.v ) buyurdular ki ; Mantar kudret helvasi cinsindendir.suyu göze sifadir.Buhari
sifasini Allah c.c. umarak ben tarifime geceyim .
Birseyi yazmadan gecmek istemiyorum .
mantar pisirmek bence bir sanattir .demeyin hemen ne sanatiymis alti üstü mantar denilebilir .
lakin öyle degil .mantar kararmamali ,cignerken lastik gibi hissini vermemeli agizda insana
yani et yemisten farki olmamali yerken
verecegim birkac noktaya dayanarak uygularsaniz insAllah fark anlasilacaktir
yine benceli bir tarif diyelim ;)
Malzeme
1 kg kültür mantari
2 orta boy kurusogan
2 dis sarimsak
1 yemekkasigi bal
1 yemkkasigi limon sirkesi
1 yemek kasigi nar yada erik eksisi
2 yemek kasigi siviyag
1 yemek kasigi tereyag
yarim cay bardagi sicak su
tuz karabiber yarim cay kasigi kekik
üzerine maydanoz
birinci kural ile baslayalim mantar asla yikanmamli dostlar nedenmi ? mantar sünger misali su ceker elinize alacaginiz temiz islak bir bez ile iyice silin .daha sonra tabani kalin bir tava tercih edilmeli isi esit olmali tava isininca soguyan cinsten olmamali biraz irice dilimleyin tavamizin icersine
üzerine sogani ve sarimsagi halka seklinde dograyin .üzerine yarim cay bardagi suyu ve sirkeyi ekleyip kapagini kapatarak ocaga koyun .
ates cok harli olmali ! yavas ates mantarin icersindeki suyun cikmasina sebeb olur.buda
fazlaca sulanan mantarin tüm lezzetini kayber
sonucta lastik olmayi kendince tercih eder mantarimiz .
harli ateste yaklasik 2-3 dakika sonra kapagi hemen aciyoruz harli ateste pismeye devam edecek bu asmada tek karabiber ve kekigi eklemenizi istiyorum tuz daha sonra tuz atarsak sertlesir
bu su ve sirke yardimi ile mantarlarimiz kararmayacak ;)
suyunu cekince mantarlarimiz hemen yaglari ilave edelim bundan sonra elimizi cok cabuk tutmaliyiz
yag eriyince hemen ardindan bali ekliyoruz .bal mantardaki fazla tuzlu tadi alip her yerinin esit karamel olmasini saglayacak .hafiften karamellesme baslayinca eksimisi ilave ediyoruz nar yada erik fark etmez karistirma isine sakin ara vermiyoruz zira cok cabuk saracaktir dibine renkler esit olunca dibe sarma baslayinca ocakdan cekiyoruz en son tuz ilave ediyoruz dikkat edin mantar tuzu fazla kaldirmaz .
sofraya giderken maydanozu dograyip serpistiriyoruz üzerine yanina yine ne arzu ederseniz
biz yine makarna tercih ettik siz isterseniz pilav yapin
Afiyet sifa olsun dualara talibim dostlar coooookca
Muhabbetle