Es selamü aleyküm dostlar
hayirli bir pazar dileklerimle hersey gönlünüzde olsun dualarimla sizlere bu gün kendin yap kösesinde
yogurt yapalim diyecegim .
Öncesinde bilinmeyen bir hale ,son üc senedir müptelayim ben .
laktoz alerjisi .
alerji denemez aslinda, yanlizca vucudum tolerans göstermiyor hemde yüksek derecede tepki veriyor .
süt ürünlerini tükettigim zamanki septoplar yenilir yutulasi degil .
süt ürünü olmadan ise kalsiyum eksikligini hissetmek gayet dogal oluyor.
ayrica tansiyon üzerinede ise cok etkili kalsiyum .
süt icmesen denir .peynir de süt, yogurtta .hepsi ayni..
peynir olmasda olur diyebiliyorsunuz, süt icmesende olur ,lakin yogurt vazgecemedigim benim
hazir yogurtlara gelince ,dogal olanlarida var. lakin hangisini yesem ayni oluyordu
taki kendi yaptigim yogurdu yedigimde bu olaylarin olabildigine az oldugunu kesfedene kadar .
mümkün mertebe yogurdu kendim yaparim ,lakin zor zamanlarda dogalini alsamda hazirini almak zorunda kaliyorsunuz .bazende islemin sürecinin uzunlugu, bazen yogurdun eksiligi ,bazende sulu olmasi herkezin basina geldigi gibi benimde basima geliyordu.bu sebeple hazir yogurt bulunuyordu dolabimda .oluncada tüketiyorsunuz .yas 45 olsada herseyde mükemmel olmadigimi biliyorum .
Herzaman bu konuda birseyler eksik yada yanlis düsüncesini hep tasidim icimde. bu sebeplede paylasmamistim sizlere yogurt yapimini .
takiii anadolu kadinim aynurumun kendisi tatli tuzlu isimli blogunun sahibesi dir
onun tarifine denk gelinceye kadar .söyledigi, düstügü notlar tam benim sorunuma parmak basiyordu.
deneyip sizlere paylasmak icin bu kez onun sistemi ile yaptim
inanin aradigim yogurt bu dedim .eksi degil ,sulu degil. islem kisa sonuc mükemmmel
ben yogurdun yagli olmasi taraftariyim .siz dilerseniz yagsiz süt kullanin .ama günlük süt olmasini lezzet bakimdan tercih etmelisiniz derim .krema tadinda olmasini ayri seviyoruz biz
o sebeple icinde taze kremada var :)
aynurum kavanozlarda ayri ayri mayaladigini yazmisti bende ayni sekilde yaptim .icine kasik girmedigi icin cabuk bozulma olmuyor, buzdolabinda yer kaplamiyor ve yogurt cam kavanozda cok güzel mayalaniyor .benim yaptigim miktar cok gelebilir size haftada bizde 3 kilo kadar yogurt tüketilir kisi basi bir kilo :))
dilerseniz az ,yada cok .miktari siz cogaltabilirsiniz,azaltabilirsiniz .
Aynuruma cok ama cok tesekkür ediyorum
malzeme
3 litre süt (taze ,yagli )
1 cay bardagi yogurt (dogal )
200 ml krema
sütümüzü soguk su ile calkaladigimiz celik tenceremize bosaltiyoruz .
biraz büyük bir tencere kullanalim !
ocaga koyup kaynamaya birakalim. kaynamaya basladiktan sonra ,
kepce yardimi ile havalandirarak
tasmasina mani olalim ve 10 dakika bu sekilde kaynatalim icindeki su mikatrida azaliyor bu sekilde
10 dakika sonunda, kremayi icine bosaltalim. ben beraber kaynatmiyorum zira kesilmesine sebep olabilir
sütümüzü ilimaya birakalim. mayalama isleminde sütün sicakligi cok önemli !
mayalayacagimiz zaman serce parmaginizi süte batirin, parmaginizi batirdiginizda yanmamali ama parmaginizi sallayinca yanmali teknigini kullaniyordum ben .aynurum ise parmaginizi batirip 8 kadar sayin. dayanama süreniz bu olsun diyor .bu testi yaptikdan sonra, mayalik yogurdumuz ile sütten bir miktar alip inceltelim .geri sütümüze ilave edip karistiralim .
benim kavanozlarim 800 ml aliyor .dört kavanoz kullandim .
sütümüzü kavanozlara paylastiralim .kapaklarini kapatmayacagiz
sebebi bir alt karede
aynurumun bu teknigi sayesinde mükemmel yogurda ulasiyorsunuz kavanozlari bir tepsiye koyup
üzerine delikli bir kevgir ile kapatiyoruz
deliki kevgirin üzerine, sofra bezi örtüyoruz. ortaminiz sicak degilse
üzerine bir örtü daha örtüp, mayanmaya birakiyoruz .
en fazla 3 saat sonra kontrol edelim. zira yogurdumuz coktan mayanladi bile
3 saat sonunda yogurt kavanozu bu halde Elhamdülillah
sulanma yok cünki kapaklarini kapatmadik
kapaklari acik olarak buzdolabina kaldiriyoruz.mayalanma süreci buzdolabinda devam edecek
bir gece bu halde bekletin. daha bir pekisiyor lezzet, daha bir koyuluk geliyor yogurdumuza .
kavanozlarin kapaklari kapatabilirsiniz artik
Rabbimin izni ile yogurdumuz yenmeye hazir .görüntü muhtesem
kim takar laktozu :) deger su görüntü o agrilari cekmeye derim .
sizinde sorununuz varsa sayet ,evde yaptiginiz yogurtla ,hazir yogurt yediginizdeki septomlari karsilastirin derim
cok fark göreceksiniz .dokunmayacak size
zira yogurda sevginizi ,duanizi,kattiniz
sifa ola insAllah dualara talibim. simdiden hayirli bereketli bir hafta diliyorum hepinize
Not
bana biraktiginiz her yoruma bire bir cevap vermeyi cok isiyorum .ama ne hikmetse su sayfama bire bir cevap sistemi olmadi .bu halimi mazur görün,gönlüme kazinan yorumlardir onlar
varliginizla sayfama verdiginiz destek icin hepinize sonsuz sükranlarimi gönderiyorum
